Društvo

"Buđenje ranog proleća": Kakvo nas vreme očekuje za vikend?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2024

-

08:07

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Buđenje ranog proleća - tako bi se mogao opisati početak februara, jer će temperatura u prvoj dekadi meseca biti daleko iznad proseka sa dvocifrenim vrednostima. Uglavnom će dominirati sunce, ali će biti i malo kiše.

Sudeći po poslednjim prognozama, ovaj februar će biti umereno vlažan i nešto topliji od proseka, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković, navodeći da će jutra biti veoma hladna, često i sa mrazom, zato  će topla odeća biti obavezna.

Tokom dana, februar će biti znatno prijatniji sa temperaturama iznad nule, dok će srednja maksimalna temperatura na teritoriji cele Srbije iznositi oko sedam do osam stepeni.

Ona takođe naglašava da tokom ovog februara možete očekivati od tri do deset dana sa kišom ili snegom. 

Danas oblačno, od ponoći kiša

"Što se današnjeg dana tiče, kišobran vam danas neće trebati, bar ne do ponoći. Anticiklon koji nas je štitio od oblaka odlazi dalje na istok, dok se iz pravca Budimpešte sada spušta jedan oslabljeni front", kaže.

Kako dodaje, front na svojoj liniji nosi oblake, tako da će danas biti pretežno oblačno. Kiša će početi da pada malo pre ponoći i to najpre na severu, a zatim će se ti kišonsni oblaci u toku noći kretati ka jugu.

"Dolazak fronta kao i uvek najaviće vetar, koji će u narednim satima duvati sve jače sa severa i severozapada zemlje", dodaje. 

Toplije nego juče

KAok ej objasnila, vetar će, svakako pored oblaka, uticati na dnevnu temperaturu, pa se očekuje da će danas biti toplije nego juče. 

Maksimalna temperatura kretaće se od 7 stepeni u Prištini do 12 u Negotinu.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

I u Beogradu će jutarnji slab i umeren mraz tokom dana preći u pretežno sunčano vreme uz slab promenljiv vetar. Najniža temperatura u glavnom gradu biće od minus šest do minus jedan, a najviša dnevna oko devet stepeni. 

Za vikend prolećno vreme

"U narednim danima ponovo jača uticaj anticiklona, što za nas znači manje oblaka, suvo vreme i porast temperature", kaže Ćirković.

Kako dodaje, za dane vikenda, vrednosti će biti gotovo prolećne, pa se tako u pojedinimi mestima očekuje i do 15 stepeni Celzijusovih.

"Povratak zime za sada je još uvek neizvesan, naročito u prvoj dekadi februara, kada gotovo svakodnevno očekujemo temperaturu iznad deset stepeni", zaključila je Ćirković.

 

Komentari (0)

Srbija