Društvo

Nastavlja se izgradnja Linijskog parka: Obezbeđene sve dozvole, čuvena "Dorćolska pasarela" ostaje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/03/2024

-

19:00

Nastavlja se izgradnja Linijskog parka: Obezbeđene sve dozvole, čuvena "Dorćolska pasarela" ostaje
Nastavlja se izgradnja Linijskog parka: Obezbeđene sve dozvole, čuvena "Dorćolska pasarela" ostaje - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd sprema se za novu fazu transformacije bivše pruge u Linijski park, jedinstveni zeleni koridor koji će se protezati na 4,8 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta. Ovaj projekat, vredan 70,5 miliona evra, nastavlja se ovog proleća, rekao je za Euronews Srbija glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Prva faza projekta, koja obuhvata deo od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova, već je završena, otkrivši "Vodenu kapiju" kao novu atrakciju Beograda. 

Sada, posle pauze i tišine koja je trajala gotovo godinu dana, iako su sredstva bila rezervisana u gradskom budžetu, izvođači su spremni da nastave radove.

Radovi počinju na proleće

"Konačno smo uspeli da dobijemo sve građevinske dozvole za naredne faze, odnosno celine projekta", kaže Stojčić i dodaje:

"Radovi bi trebalo da počnu za mesec, mesec i po dana, a plan je da se  odvijaju postepeno, celina po celina, sa ciljem da se kompletira celokupna trasa do Pančevačkog mosta. Ovaj projekat će Beograđanima pružiti novu zelenu oazu, uklanjajući prepreku koju je predstavljala nekadašnja železnička pruga i omogućavajući pristup obalama Save i Dunava".

Linijski park u brojkama

4,8 kilometara je dužina Linijskog parka

5 kilometara biciklističkih staza 
100.000 kvadratnih metara pešačkih površina 
200 hiljada metara kvadratnih zelenih površina
5.000 novih stabala
500 klupa za posetioce
22,8 hektara priobalja biće preobraženo 
70,5 miliona evra koštaće ovaj projekat

Izvođači radova, odabrani na tenderu krajem prošle godine, treba da realizuju preostalih devet celina projekta finansiranog iz gradskog budžeta. Linijski park će, prema planovima, sadržati pešačke i biciklističke staze, prostore za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportske terene, trim-staze, skejt park, kao i kafiće, restorane i umetničke paviljone.

Služba gavnog gradskog urbaniste

 

Ukupno 22,8 hektara priobalja biće preobraženo u multifunkcionalnu zelenu oazu za rekreaciju i odmor osmišljenu od strane 55 mladih arhitekata izabranih na konkursu 2020. godine.

Pasarela ostaje

Linijski park će obuhvatiti delove opština Stari grad i Palilula, prostirući se od SC "Milan Gale Muškatirović", duž reke Save do Beton hale, kao i od Bulevara vojvode Bojovića do Dunavske ulice, uključujući komplekse Toplane "Dunav" i Marine "Dorćol".

Brojni žitelji Doćola bili su zabrinuti za sudbinu čuvene "Dorćolske pasarele", koja godinama predstavlja jednu pešačku vezu Dunavskog keja i Dunavske ulice, ali gradski urbanista kaže da nema razloga za brigu.

"Pasarela ostaje. Nisu tačne priče da će biti srušena. Ona će se uklopiti u novi ambijent Linijskog parka", kaže za Euronews Srbija Marko Stojčić. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija