Društvo

Na snazi narandžasti meteoalarm: Danas toplije, temperature do 19 stepeni, ali očekuje se i jak vetar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/03/2024

-

07:33

Na snazi narandžasti meteoalarm: Danas toplije, temperature do 19 stepeni, ali očekuje se i jak vetar
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Hladan severni vetar koji nam je prethodnih nekoliko dana donosio nešto svežiju vazdušnu masu danas će zameniti južno i jugoistočno strujanje i porast temperature, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Topao vazduh koji nam stiže sa Mediterana uzrokovaće da temperatura već danas bude od 14 do 19 stepeni. Najtoplije će biti u Beogradu i mestima u Vojvodini, a najsvežije u južnim predelima.

Jugoistočni vetar će tokom dana biti u pojačanju, te će u večernjim satima i sutra povremeno dostizati olujnu jačinu. Ova topla vazdušna masa nam donosi i nestabilnost, pa će tako u poslepodnevnim satima i tokom noći slaba kiša zahvatiti predele južno od Save i Dunava. Na severu tokom celog dana pretežno sunčano, vetrovito i veoma toplo.

Sredu će obeležiti olujni jugoistočni vetar, sa udarima i do 80 km/h, ali i nešto više oblaka. Vreme uglavnom ostaje suvo i veoma toplo sa temperaturom od 15 stepeni na istoku pa do 23 na zapadu zemlje.

Prognostički modeli za četvrtak najavljuju još jedno prolazno naoblačenje sa pljuskovima, ponegde i grmljavinom. Od petka sledi potpuna stabilizacija vremena, dakle slabljenje vetra i razvedravanje uz intenzivnije otopljenje.

Poslednje dane ove nedelje, a ujedno i poslednje dane marta obeležiće sunčano i veoma toplo vreme, sa temperaturom i preko 25 stepeni.

RHMZ: Na snazi je narandžasti meteoalarm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se košava, koja će danas početi da duva, dodatno intenzivirati sutra, kada se na jugu Banata očekuju udari od 24 do 28 m/s (85 do 100 km/h), a u Beogradu oko 17 m/s (oko 60 km/h). 

U drugom delu noći između srede i četvrtka udari vetra će oslabiti.

U Banatu u Pomoravlju sutra će na snazi biti narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme.

Komentari (0)

Srbija