Društvo

Vlada donela odluku: Zbirka automobila Bratislava Petkovića biće smeštena u Muzeju nauke i tehnike

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

15:31

Vlada donela odluku: Zbirka automobila Bratislava Petkovića biće smeštena u Muzeju nauke i tehnike
Vlada donela odluku: Zbirka automobila Bratislava Petkovića biće smeštena u Muzeju nauke i tehnike - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije odlučila je danas da "Muzej nauke i tehnike", čiji je osnivač Republika Srbija, zaključi sporazum sa "Muzejom automobila - zbirka Bratislava Petkovića" kojim će se obezediti privremeni smeštaj i potrebni uslovi za čuvanje zbirke "Muzeja automobila - zbirka Bratislava Petkovića". 

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, taj muzej je najmlađi u nizu tehničkih muzeja u Srbiji, a u njegovoj zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i svetu, kao i za istoriju automobilizma u 20. veku. 

Zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća. 

U zbirci je oko sto vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine, a predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti koja doprinose izučavanju istorije automobilizma.

Komentari (0)

Srbija