Društvo

Pre 25 godina, braneći nebo nad Valjevom, poginuo je pilot Milenko Pavlović

Komentari

Autor: RTS

04/05/2024

-

12:48

Pre 25 godina, braneći nebo nad Valjevom, poginuo je pilot Milenko Pavlović
FoNet/Instagram predsednika Srbije - Copyright FoNet/Instagram predsednika Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pre 25 godina, braneći nebo nad Valjevom, u borbi protiv 16 aviona NATO herojski je izgubio život pilot Milenko Pavlović.

U "migu-29" s neispravnim radarom Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, borio se protiv eksadrile NATO. Braneći Valjevo, "Krušik" i svoje mlađe kolege dao je život. 

Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira, međutim Pavlović je tražio da po svaku cenu spreči mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je iz kokpita mladog pilota i poleteo put rodnog kraja.

Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Kada su ga iz operativnog centra upitali da li vidi neprijateljski avion, on je odgovorio: "Vidim ih, ali vide i oni mene!"

Zavladao je tajac, a pre nego što je iščezao sa radara njegove poslednje reči bile su: "Imaju me!"

Delovi pogođene letelice kojom je pilotirao Pavlović pali su u Bujačić, predgrađe Valjeva.

Sahranjen je 6. maja 1999. na Novom bežanijskom groblju. Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića. 

U njegovom rodnom mestu, Gornjem Crniljevu kod Osečine, u spomen-kompleksu koje nosi ime - "Milenko Pavlović" u Gornjem Crniljevu kod Osečine, u muzejskoj postavci su njegove lične stvari.

Posmrtno je unapređen u čin pukovnika. Za života bio nosilac brojnih odlikovanja.

Posthumno su mu dodeljeni zlatna letačka značka, orden za hrabrost i oreden Svetog vladike Nikolaja.

Komentari (0)

Srbija