Društvo

AstraZeneka povukla vakcinu protiv kovida sa tržišta EU: Treba li da brinu građani Srbije koji su je primili?

Komentari

Autor: S. Tuvić

08/05/2024

-

15:06

AstraZeneka povukla vakcinu protiv kovida sa tržišta EU: Treba li da brinu građani Srbije koji su je primili?
Tanjug/AP/Matthias Schrader - Copyright Tanjug/AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Farmaceutska kompanija AstraZeneka saopštila je da sa tržišta povlači vakcinu protiv kovida 19- Vakzevria. Iz kompanije navode da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga. Sa druge strane povlačenje je stiglo samo nekoliko meseci nakon što je ta kompanija na londonskom sudu priznala da vakcina "retko, ali može izazvati nuspojave u vidu tromboze i trombocitopenije".

Inače, AstraZeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka zbog nuspojava koje su se javilo posle vakcinacije.

Tokom pandemije ta vakcina bila je dostupna i građanima u Srbiji, te oni koji su je primili sa zebnjom prate šta se dešava na ostrvu. Međutim, lekari objašnjavaju da su se nuspojave javljale u roku od mesec do mesec i po dana nakon primanja cepiva, a da nema podataka da se neželjeno dejstvo kod nekog pojavilo tri godine kasnije. 

Vakcina protiv kovida 19, kompanije AstraZeneka, je bila pod intenzivnim ispitivanjem poslednjih meseci zbog veoma retkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. AstraZeneka je u sudskim dokumentima podnetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina "može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS".

Britanski mediji pišu da je TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava. 

Stojanović: Važno je reći istinu

Farmakolog prof. Radan Stojanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da su vakcine protiv kovida imale svoju ulogu u obuzdavanju pandemije. Navodi da je loša kampanja o vakcinaciji dovela da se društvo podelilo.

"Jedni su objašnjavali da vakcina nema neželjenih efekata, a drugi su govorili da će ubiti sve koji se vakcinišu. Istina je da vakcine imaju svoja neželjena dejstva, a suština da je taj profil neželjenih dejsta bude prihvatljiv. Sve te vakcine su dobile dozvolu za hitnu primenu kod ljudi. Određena neželjena destva su uočene tokom kliničkih ispitivanja, kao što su te tromboembolijske komplikacije kada je AstraZeneca u pitanjum, dok je kod informacione RNK vakcine primećena pojava perikarditisa, miokarditisa", rekao je Stojanović za Euronews Srbija.

profimedia

 

Navodi da su to bila neželjene dejstva koja su se javljala u malom broju slučajeva, jedan na miliona doza vakcina.

"To je bio rizik koji mora da se prihvati u tom momentu. Odnosno, ko je želao da se vakciniše morao je taj rizik da prihvati. Kad su završena klinička ispitivanja, kada je vakcinu primio veći broj ljudi, onda su se stekli uslovi da se vidi neka neželjena dejstva koja nisu mogle da se uoče na malom broju ispitanika. I onda su određene farmaceutske kuće to prihvatili, što misli da je sasvim uredu", rekao je on.

Smatra da je jedan od razloga zašto AstraZeneka više ne proizvodi tu vakcinu, jer nema potrebe za njom, kovid više nije pretnja kao što je bila pre četiri godine. Navodi i da bi bilo pogrešno tumačenje da ta vakcina ne valja.

To što se u Velikoj Britaniji vodi grupna tužba protiv AstraZeneke (pokrenula 51 osoba) zbog nuspojava koje su se javile nakon vakcinacije, Stojanović kaže da ne treba da plaši građane Srbije koji su vakcinisani istom vakcinom.

"Ta neželjena dejstva su se javljala u prvih mesec, mesec i po dana nakon vakcinacije. Nemamo podatke o nekim neželjenim dejstvima koji su se javili posle tri godine. Ove tužbe što se dešavaju u Velikoj Britaniji odnose se na te nuspojave koje su javljale posle primanja vakcine i koje su dovele do određenih poremeća zdravstvenog stanja", pojasnio je on.

Ističe da sa vakcinama i lekovima uvek treba govoriti istinu, proceniti korist i rizik u datom trenutku.

Povlačenje sa tržišta EU

Napominje da je bio protiv toga da se rutinski vakcinišu deca vakcinom protiv korone.

"Nisam bio ni za rutinsku vakcinaciju celog stanovništva, nego da se vakcinišu određene grupe građana, da se zaštite, posebno kada je bio delta soj koji je kosio ljude, kada je bila velika smrtnost. Onda je trebalo prihvatiti rizik od vakcina. Sada kada kovid više nije teška bolest, ljudi retko obolevaju od teških formi nestala je i potreba za vakcinama", zaključio je on.

Tanjug/Predrag Mitić

 

Vakcina protiv kovida kompanije AstraZeneka se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet. Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i u utorak je stupio na snagu.

Slične prijave biće podnete u narednim mesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

AstraZeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19, prenosi britanski Telegraf.

Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

"Razvili smo vakcine za nove sojeve kovida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneka je stoga donela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi", saopštila je farmaceutska kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija ''ponosna'' na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida 19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija