Društvo

Kupači na Adi Ciganliji primetili meduze, stručnjaci objašnjavaju da li ima razloga za brigu

Komentari

Autor: Jovana Stanković

12/08/2021

-

20:25

Kupači na Adi Ciganliji primetili meduze, stručnjaci objašnjavaju da li ima razloga za brigu
Dim na Adi Ciganliji - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ovog leta za one koji letnje dane provode kupajući se na Adi Ciganliji može da sačeka iznanađenje u vodi u vidu rečnih meduza. Reč je o sitnim i jedva primetnim stvorenjima koja mogu da se osete prilikom kupanja u reci, a neki tvrde da mogu malo i da "pecnu", ali da ne mogu da naude. Stučnjaci kažu da su svakako bezopsane i da je tipično da se pojavljuju u ovo doba godine u slatkim vodama.

Zoran Raković svakog leta redovno ide plivanje u Savi na Adi Ciganliji. Međutim, nedavno ga je, kaže za Euronews Srbija, dočekalo iznenađenje kada je zaronio. Kaže da ga to što je video meduze nije začudilo, ali dodaje da žarenje jeste.

"Čak i naučnici priznaju da se neki put pojave u vodenom prostoru gde to nikada ranije nije dokumentovano. Poseduju žarne ćelije, ali kažu da su za ljude bezopasne. Budući da svako jutro plivam par kilometara na Adi, sporadično osetim karakteristično žarenje meduze", kaže Raković za Euronews Srbija.

Sa Ade Cigalnije za Euronews Srbija kažu da rečne meduze za beogradske kupače nisu preveliko izenađenje, jer kako kako objašnjavaju, one se obično i pojavljuju u ovo doba godine.

"Ukoliko je neko i iznenađen, priđe nama i mi mu objasnimo o čemu se radi. Do sada nismo imali nekih većih prijava", kaže Miodrag Jovanović iz JP "Ada Ciganlija".

Tanjug/Rade Prelić

 

"U Savskom jezeru postoje rečne meduze koje apsolutno ni na koji način nisu opasne po kupače. To su slatkovodne meduze i koje mogu da porastu maksimalno do par santimetara. Žive isključivo u slatkoj vodi i to vodi koja je izuzetno bakteriološki čista, te je njihova prisutnost u jezeru još jedan od pokazatelja izuzetnog kvaliteta vode Savskog jezera", rekao je Jovanović.

Međutim, Marija Smederavac-Lalić sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja i odseka za zaštitu kopnenih voda potvrdila je za Euronews Srbija da ove meduze nisu opasne, ali rekla da je za njih karakteristično da se nalaze u toploj, ne u čistoj vodi.

profimedia

 

"Meduza ima u Savi, ali ima ih u drugim vodama koje i nisu čiste. Oni koji dobro poznaju naša jezera, znaju da meduze nisu retkost. Ono što je važno je one jesu bezopsasne", kaže Smederevac-Lalić.

Inače, za ovu vrstu se veruje da je u Evropu stigla sa podvodnim ukrasnim biljem, kojima su se ukrašavala jezera u Zapadnoj Evropi, da bi se potom širila dalje po kontinentu.

Komentari (0)

Srbija