Društvo

Posle borbe s vatrenom stihijom u Bloku 70 ostali samo garež i dim: Vlasnici lokala očajni, uzrok požara se još ne zna

Komentari

Autor: Nataša Jovanović, B. Gigović Grubić

13/08/2021

-

18:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Više od 12 sati trajala je borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom u kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu. Ekipa Euronews Srbija koja je rano jutros uspela da uđe u kineski tržni centar zatekla je samo garež, dim i polomljena stakla na lokalima. Vlasnici prodavnica, mahom Kinezi bili su očajni kada su videli razmere požara koji je izbio u ovom tržnom centru u četvrtak uveče.

Na njihovim licima samo strah, zebnja i neverica. Niko od kineskih državljana koji su mahom vlasnici ovih lokala nije želeo pred kamere, pravdajući se da ne razumeju srpski. Žurili su da što pre iznesu robu iz lokala koju vatra nije zahvatila. Pojedini radnici, koje je ekipa Euronews Srbija zatekla u tržnom centru rekli su da su došli da pomognu svojim gazdama, ali i vatrogascima.

"Došao sam da pomognem ne samo svom gazdi već i vatrogascima... Nista nismo uspeli da spasimo. Naš gazda Ćang Li kaže da se ovo nikad nije desilo. Misli da ćemo da se oporavimo", rekao je jedan zaposleni u radnji u kineskom tržnom centru za Euronews Srbija.  

Ismail, koji takođe radi u ovom tržnom centru rekao je da je došao da pomogne vlasniku radnje u kojoj radi da "spasi šta se spasti može".

"Ugasimo požar, pa se on opet upali i tako... Pokušavamo da spasimo šta se spasti može. Imamo unutra farmerke, suknje, haljine... Uspeli smo nešto robe da spasimo", rekao je Ismail u razogovoru za Euronews Srbija.

Komandant vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović izjavio je ranije da je ovaj požar jedna od najvećih akcija koju je ta brigada ikada sprovela u delo.

O uzroku požara tek će biti reči

Na pitanje šta je uzok požara, Milorad Spasojević, iz Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica i civilne zaštite MUP kaže da se to još ne zna i da će biti poznato tek nakon što se obavi uviđaj.

Euronews TV

"S obzirom na to da je reč o velikoj površini koja je zahvaćena i površini na kojoj se nalazi veliko požarno opterećenje, odnosno dosta gorivih materija, dogašivanje može da traje još izvestan period. Ne možemo tačno da preciziramo kada će požar biti potpuno ugašen. Moramo da proverimo svaki kutak tog tržnog centra, da eliminišemo svaku mogućnost ponovnog nastanka požara", rekao je za Euronews Srbija Spasojević.

Kako je objasnio, ekipe koje će vršiti uviđaj, počeće sa radom tek posle potpune "likvidacije požara".

"Kada se požar potpuno ugasi tek tada ćemo imati pravu informaciju o uzroku požara", naveo je Spasojević.

Podsetimo, požar u Bloku 70 u kineskom tržnom centru izbio je sinoć oko 20 sati, kada je na teren izašlo 127 vatrogasaca u 50 vatrogasnih vozila. Jedan vatrogasac je lakše povređen, zadobio je opekotinu prvog stepena, ali je nakon što mu je na licu mesta sanirana povreda, kako je javila reporterka Euronews Srbija, nastavio da radi na gašenju vatrene stihije.

Srpski vatrogasci još na Eviji

Srpski vatrogasci poslednjih dana imaju pune ruke posla, budući i da je jedan deo njih poslat na grčko ostrvo Evija. Oni su pritekli u pomoć grčkim kolegama koji su se danima borili da zaustave vatrenu stihiju na severu Evije.

"Što se tiče pripadnika naše vatrogasno spasilačke jedinice koji se nalaze na ostrvu Evija oni su upućeni po naredbi predsednika Srbije, a po nalogu ministara Vulina. Oni su odmah po dolasku na ostrvo počeli sa radom i upućeni su na lokaciju gde se nalaze i danas. Tada je prepoznato da je ta lokacija u kojoj je uočen problem oko širenja ka stambenim objektima, tako da je tu napravljena odbrambena linija oko koje se i dalje dežura", rekao je Spasojević.

Osvrnuvši se na to što su brojni grčki mediji pohvalno izveštavali o srpskim kolegama navodeći da koriste drugačije metode u gašenju požara, Spasojević je rekao da su to standardi po kojima se radi u našoj zemlji.

"To su naše standardne procedure, na takav način se radi kod nas na gašenju požara", zaključio je Spasojević.

Komentari (0)

Srbija