Društvo

Počela sednica kriznog štaba: Čeka se odluka o školama i novim merama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2021

-

16:15

Počela sednica kriznog štaba: Čeka se odluka o školama i novim merama
Počela sednica kriznog štaba: Čeka se odluka o školama i novim merama - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Počela je sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a očekuje se da će jedna od glavnih tema biti početak nove školske godine, ali i vakcinacija. U međuvremenu, stigao je novi korona presek, a situacija je i izuzetno nepovoljna, pošto je za poslednjih 24 sata zabeleženo 2.216 slučajeva koronavirusa.

Epidemiolozi su danima upozoravali na drastičan rast broja obolelih, a osim što se povećava broj obolelih, raste i broj hospitalizovanih i pacijenata koji se nalaze na respiratorima. 

Ova sednica Kriznog štaba dolazi skoro mesec dana od kada je održana prethodna sednica, na kojoj je donesena odluka o davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa.

Prema rečima epidemiologa, pooštravanje mera je izvesno, a poseban problem koji se izdvaja je što broj vakcinisanih stagnira.

Imunolog Dušan Popadić, član Nacionalnog tela za imunizaciju uoči današnje sednice Kriznog štaba navodi da je prioritet u borbi protiv koronavirusa poštovanje postojećih mera i imunizacija prvom i drugom dozom vakcine.

On je gostujući na Euronews Srbija konstatovao da imunizacija ne ide kako bi trebalo. Naveo je da je najmanje vakcinisanih u mlađoj populaciji, i da je svega 15 odsto građana od 18 do 24 godine primilo barem jednu vakcinu, dok je taj postotak 33,6 odsto među populacijom od 25 do 49 godina.

Euronews Srbija

Kako je rekao, od početka epidemije se ponavlja da mlađa populacija ima manju verovatnoću da će dobiti neki teži oblik korone, ali sada se situacija menja. 

"Stare osobe su uglavnom zaštićene vakcinacijom, a mlade ne. Mlade osobe su najmobilniji deo društva, pa samim tim imaju najveće šanse da dobiju virus, ali i da ga prenesu. Postoje razne gluposti koje se javljaju po internetu, o alternativnim protokolima za lečenje, o tome kako vakcine ne valjaju, i tako dalje. Protokoli za lečenje se stalno unapređuju kako bi bili što efektivniji i sada je na snazi 11. verzija za lečenje kovid pacijenata", navodi Popadić.

On podseća da je u Srbiji omogućena i imunizacije dece starije od 12 godina.

Fokus na školama

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da su na razgovore pozvani predstacnici sindikata prosvetnih radnika, kao i predstacnici Foruma beogradskih gimnazija i Udruženja pedijatara. Kako ke dodala, fokus će biti na školama.

"Predlog je da krenemo normalno u školsku godinu, s punim fondom časova, uz obavezne maske, a apelujemo na sve prosvetne radnike da se vakcinišu. Mislim da je izuzetno važno da ove školske godine deca krenu normalno u školu", napomenula je ona.

Reči će, kako je ranije najavljivano, biti i o vakcinaciji i eventualnom uvođenju novih mera, s obzirom na to da Srbija danima beleži preko 1.000 obolelih na dnevnom nivou.

Državni  sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je juče najavio da će Krizni štab na današnjoj sednici sigurno doneti nove mere jer sa, kako kaže, postojećim stanjem i postojećim merama ne možemo čekati septembar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija