Zdravlje

Načelnica Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" upozorava: Sve više dece zbog korone završava u bolnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2021

-

14:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjoj sednici Kriznog štaba očekuje se da će jedna od glavnih tema biti početak školske godine za vreme četvrtog talasa koronavirusa. Zabrinutost je opravdana budući da broj hospitalizovane dece raste, a stopa vakcinacije u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina je izričito niska, rekla je za Euronews Srbija dr Olivera Ostojić načelnica Dečje klinike KBC Dr Dragiša Mišović. 

Ona je upozorila da u poslednje vreme sve više dece završava na bolničkom lečenju zbog posledica oboljevanja koronavirusom. 

Kako je naglasila da već tokom ranijih talasa, kada je delta soj bio dominantan u Velikoj Britaniji, bilo očigledno da se deca češće zaražavaju od te varijante virusa.

U prethodnih nekoliko dana, kako ističe, osetno se povećao broj ambulantnih pregleda i hospitalizovane dece, što nije iznenađujuće budući da je i u Srbiji u velikom procentu prisutan delta soj.

"Mi jutros imamo 19 dece na odeljenju, što je mnogo više nego pre par nedelja kada ih je bilo možda dvoje ili troje. Oni u velikom broju dolaze iz unutrašnjosti, mi imamo decu iz Ćuprije, Paraćina, Jagodine, Kosovske Mitrovice...", kazala je načelnica Dečje klinike i dodala da se simptomi i klinička slika pacijenata nije promenila.

Deca obično imaju simptome umereno teške kliničke slike, koji zahtevaju bolničko lečenje, ali i dalje nisu toliko rizični, dodala je dr Ostojić.

"Najčešće su to respiratorni simptomi, temperatura koja traje 3-4 dana ili gastrointestinalni problemi, poput proliva i povraćanja. Klinička slika se nije promenila posebno, ali se povećao broj i ambulantne dece, kao i one koja se prima na bolničko lečenje", naglasila je.

Gojazni tinejdžeri najrizičnija grupa

Olivera Ostojić podvlači da kovid pacijenata ima u svim uzrasnim grupama, od beba do tinejdžera.

"Poslednjih dana imamo nešto veći broj mladih beba od mesec i nešto dana koje su se zarazile od majki. Srećom, nijedna beba nije teško bolesna, imaju samo povišenu temperaturu. Ni njihove mame nemaju preterano teške simptome", rekla je Ostojić.

Dodaje da je takođe povišen broj tinejdžera zaraženih koronavirusom.

"Gojazni tinejdžeri su naša najrizičnija kategorija i oni imaju najozbiljnije kliničke slike", podvlači ona.

Niska stopa vakcinacije

Dr Ostojić je upozorila na nisku stopu vakcinacije najmlađih.

"Prema mojim saznanjima, oko 0,3 odsto dece od 12 do 15 godina se vakcinisalo", ističe dr Ostojić .

Preporuka Udruženja pedijatara je da se krene sa vakcinacijom posebno ugrožene dece, a najrizičnije kategorije jesu gojazna deca, dijabetičari, onkološki pacijenti i imuno deficijenti pacijenti.

"U dečjoj populaciji postoje vrlo ozbiljna oboljenja, po koje kovid infekcija može da bude rizična i opasna bolest. Preporuka pedijatara je da se krene sa vakcinacijom, jer mi znamo koliko je vakcinacija značajna za suzbijanje bolesti", rekla je dr Olivera Ostojić za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Magazin