Društvo

Večeras pljuskovi i grmljavina na jugu i istoku Srbije, RHMZ izdao upozorenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

25/08/2021

-

21:57

Večeras pljuskovi i grmljavina na jugu i istoku Srbije, RHMZ izdao upozorenje
Zahlađenje - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je i danas bio oblačan i kišovit dan, sa temperaturom do 15 stepeni. Nešto toplije bilo je samo na jugu i jugoistoku gde je izmereno do 25 stepeni Celzijusa, međutim, kako RHMZ najavljuje, u ovom delu Srbije se večeras očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina.

RHMZ je objavio i hidrološko upozorenje, koje važi do 27. avgusta, a u kojem navodi da se na Brzavi, Moravici, Ljigu, Jadru, Lugomiru, Jablanici i Rzavu ostvaruju nepovoljni hidrološki uslovi sa gledišta kvaliteta vode (zadržavanje visokih temperatura vode i smanjenje proticaja vode) i vodosnabdevanja.

Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskog plovidbenog nivoa, navodi RHMZ.

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je za Euoronews Srbija da je ovo zahlađenje kod nas stiglo sa Jadranskog mora.

"Ovaj oblačni sistem sa padavinama stigao nam je sa Jadranskog mora. U toku prethodne noći snažan oblačni sistem obrušio se sa srednjeg i južnog dela Jadrana na Dalmaciju, Hercegovinu i Crnu Goru i prekinuo u ovim predelima višemesečnu sušu, a doneo je snažne grmljavinske oluje i obilne pljuskove, koje su uslovile bujice na ulicama Dubrovnika, Budve, Herceg Novog i drugim primorskim predelima", kaže Đurić.

profimedia

 

Kako je objasnio, nešto sunčaniji dan nas očekuje u četvrtak, dok će samo u nekim delovima zemlje biti izvesni pljuskovi.

"Četvrtak će severnoj polovini Srbije i Beogradu doneti znatno više sunca i toplije vreme, dok se u ostalim predelima očekuje promenljivo oblačno, uz kišu, ponegde i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Nakon jutarnjih 11 do 17 stepeni Celzijusa, u Beogradu 14, maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 23 do 27 stepeni Celzijusa, a u Beogradu će ići i do 25", dodaje on.

Kako dalje navodi, ove padavine najviše će goditi gašenju šumskih požara koji su postali učestali.

"Ova kiša usloviće i gašenje mnogih šumskih požara u ovim predelima. Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena, novi talas nestabilnosti zahvatiće pomenutu oblast, tako da se do kraja sedmice i u oblasti Jadrana i crnogorskog primorja očekuje veoma promenljivo i kišovito vreme, uz uslove i za grmljavinske oluje i obilnije padavine", kaže Đurić.

Đurić i za petak najavljuje hladnije vreme u većem delu zemlje.

"Već u petak u toku jutra sever Srbije zahvatiće prodor hladnog fronta sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar i prodor veoma sveže vazdušne mase. Ovaj hladni front premeštaće se tokom dana prema centralnim predelima Srbije, a jedino će na jugu i istoku tokom celog dana ostati sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 18 na severu do 30 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 20. Hladni front posle podne i pred kraj dana stići će i do jugoistoka Srbije, ali u vidu skretanja južnog vetra na jak severozapadni", kaže Đurić.

I za vikend kiša, pljuskovi i grmljavina

Za vikend u većem delu Srbije pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito na severu i zapadu Srbije, uz relativno sveže vreme, dok će na jugu i istoku biti toplije i znatno više sunčanije. Maksimalna temperatura na severu i zapadu Srbije biće od 17 do 23 stepena, a na jugu i istoku Srbije od 25 do 29 stepeni. Sekundarni ciklon u Jadranskom moru nastaće kao posledica primarnog ciklona iznad centralne Evrope.

"U ponedeljak stabilizacija vremena i porast temperatura, pa bi tokom većeg dela sledeće sedmice bilo znatno sunčanije i toplije, uz povratak prijatnih letnjih temperatura, ali bi jutra bila relativno sveža. Oko 1. septembra bilo bi uslova za jedno manje prolazno naoblačenje sa kratkotrajnim padavinama", kazao je Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija