Društvo

RHMZ izdao upozorenje na kišu i grmljavinu u delovima Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2021

-

19:57

RHMZ izdao upozorenje na kišu i grmljavinu u delovima Srbije
Šangaj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozrenje u kome se navodi da se u naredna dva sata u delovima Srbije  očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Reč je o Nišavskom, Kosovskomitrovačkom i Topličkom okrugu, rečeno je iz RHMZ-a za Euronews Srbija.

Kako su objasinili, ovakvi pljuskovi su lokalnog karaktera, nisu jačeg inteziteta, i nastaviće prema Pirotu i Bugarskoj. 

Iz RHMZ-a za Euronews Srbija dalje dodaju da ovakve padavine nisu iznenađenje i da se one očekuje sve do 15. oktobra, koliko im i traje sezona, naglašavajući da će vremenom intezitet padavina biti sve slabiji.

"Pljuskovi trenuno slabe na području Kopaonika i Brusa, pa se očekuju da stignu na jug i istok zemlje u naredna dva sata, ali neće biti jačeg inteziteta. Ovo je i normalno za kraj leta i početak jeseni. Njihova sezona je inače od 15. aprila do 15. okobra i ne treba da nas iznenađuju", rečeno je iz RHMZ-a za Euronews Srbija.

RINA

 

Današnji dan je inače bio nešto prijatniji od prethodnih, pa se današnja dnevna temperatura u celoj Srbiji kretala do 28 stepeni Celzijusa, rekla je urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević 

"Front sa severa koji nam je doneo jesen, većim svojim delom napustio je Srbiju, tako da je vetar danas promenljivog pravca i duva slabim do umerenim intezitetom", kaže Lazarević i dodala da je inače današnji dan bio prilično svež za drugu polovinu avgusta.

"U petak nam stiže novi hladan talas koji će spustiti temperaturu za pet pa i više stepeni. Zahlađenje će biti praćeno i kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Ne očekuju se obilnije padavine, ali biti dovoljno da se trenutna situacija sa sušom popravi", kaže Lazarević.

Za dane vikenda malo stabilnije, uz nešto manje padavine koje će biti povremene i lokalne. Potpuna stabilizacija očekuje se od ponedeljka, kada će biti i toplije.

Prognoza za septembar

Kako je Lazarević rekla, za septembar nas očekuje da će minimalna i maksimalna temperatura biti malo iznad okvira proseka, pa kako je dodala, padavine biti u blagom deficitu.

"Tokom septembra ne očekujemo toplotne talase, što znači da će živa u termometru ostati ispod 30 podeljka. Noći će, svakako biti prijatnije za spavanje, od avgustovskih", rekla je Lazarević.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija