Društvo

Letnjoj vrelini došao je kraj – hladan front tokom vikenda u Srbiji, kad nas očekuje stabilizacija vremena?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2021

-

08:24

Letnjoj vrelini došao je kraj – hladan front tokom vikenda u Srbiji, kad nas očekuje stabilizacija vremena?
Letnjoj vrelini došao je kraj – hladan front tokom vikenda u Srbiji, kad nas očekuje stabilizacija vremena? - Copyright Euronews/ Jovan Đurić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što se Srbija tokom leta susrela sa nekoliko toplotnih talasa, polako, ali sigurno, stižu nam jesenje temperature. Već ovog vikenda očekuje nas svežije vreme, a tek se u ponedeljak može očekivati blago otopljavanje.

Kako objašnjava Milena Lazarević, meteorolog i urednica Vremenske prognoze na Euronews Srbija, letnjoj vrelini u kojoj bi živa u termometru prelazila 35. podeljak, došao je kraj.

U Srbiju je u petak stigao novi hladan front koji je dodatno spustio temperaturu i koji će nas uvesti u neobično svež vikend za drugu polovinu avgusta.

Kako dodaje, sinoptička situacija iznad naših predela tokom vikenda biće prilično komplikovana i složena.

"Naime, spuštanje hladnog fronta sa severa usloviće formiranje i produbljivanje ciklona iznad Jadrana, što našim predelema, naročito našim komšijama na zapadu može doneti obilne pljuskove praćene grmljavinom i pojačanim do jakim vetrom", navela je ona.

Dodaje da će prva na udaru biti obala Hrvastke, gde će biti i najkritičnije. Tačna lokacija nepodoga biće poznata tek par sati pre dolaska, odnosno nastanka oblaka.

Kiša i prolazni pljuskovi u subotu

U Srbiji će tokom vikenda pasti manje kiše nego na zapadu i jugozapadu regiona. Kišonosni oblaci koji budu stigli do naših predela biće "oslabljeni".

"Kiša i prolazni pljuskovi biće rezervisani uglavnom za subotu, dok će u nedelju krenuti delimično da se razvedrava. Minimalna, jutarnja temperatura biće u intervalu od 11 do 15 stepeni. Jutro u nedelju biće svežije nego u subotu za dva do tri stepena. Maksimalna dnevna kretaće se od 19 do 24-25 stepeni", navodi Milena Lazarević.

U nedelju nas očekuje mnogo više sunca uz tek pokoji lokalni, prolazni pljusak.  

Potpuna stabilizacija vremena, prema prognostičkim modelima, stiže u ponedeljak kada će i malo otopliti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija