Društvo

Dr Stokić za Euronews Srbija: Na bolničkom lečenju pacijenti srednjih godina, jedna grupa u posebnom riziku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2021

-

14:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U novoj kovid bolnici u Novom Sadu trenutno su na lečenju 142 pacijenta, a devet je na jedinici intenzivne terapije i na mehaničkoj ventilaciji, kaže direktorka KC Vojvodina Edita Stokić.

Ona je za Euronews Srbija navela da su na bolničkom lečenju pacijenti srednje životne dobi - između četvrte i šeste decenije, a da oni koji završe u jedinici intenzivne terapije uglavnom imaju i udružene bolesti.

Pojašnjava da su faktori rizika da se razvije teži oblik kovida 19 - gojaznost, dijabetes (Tip 2), povišen krvni pritisak, maligna oboljenja, oslabljen imunitet.

Zbog udruženih bolesti, ističe, pacijenti često moraju da se posmatraju multidisciplinarno, te da je često u jedinici intenzivne terapije potrebno i lečenje nekih drugih bolesti.

"Kod nekoliko pacijenata trenutno se primenjuje i postupak hemodijalize, zbog komplikacija koje su nastale u izmenama funkcije bubrega", navodi dr Stokić.

Na pitanje kolika je smrtnost u ovom talasu, odgovara da nije rađena evaluacija, ali da je evidentno da je vakcinacija učinila svoje i da u ovog trenutka imamo značajno manju smrtnost.

Smatra da se mora insistirati na protivepidemijskim merama koje su na snazi - maska, distanca, dezinfekcija.

"Medicina nam je dala i rešenje, a to je vakcinacija. Zašto ne iskoristimo mogućnost da preveniramo kovid 19. Kada me pitaju koja vakcina, odgovaram da nije važno. Kada krenete na put nije bitno kojim automobilom idete, jer sa svakim stižete do odredišta. Tako je i sa vakcinama, mehanizam aktiviranja imunološkog sistema je isti, a cilj je da me zaštiti od oboljevanja ili razvoja teže kliničke slike", zaključila je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija