Društvo

Investitor radova u Vidovdanskoj se branio ćutanjem

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

23/09/2021

-

14:58

Investitor radova u Vidovdanskoj se branio ćutanjem
Vidovdanska ulica - Copyright Euronews/Emil Čonkić

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od dvojice investitora radova, koji se sumnjiči za odgovornost zbog urušavanja dela zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru 16. jula, saslušan je danas u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

On se na saslušanju branio ćutanjem, odnosno iskoristio je svoje pravo da ne iznosi odbranu, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Pošto su ispitani svi osumnjičeni, tužilaštvo je za 14. oktobar zakazalo saslušanje oštećenih građana.

Potom će biti ispitani preostali svedoci i obavljeno građevinsko-tehničko veštačenje, nakon čega će tužilaštvo doneti odluku o optuženju.

Drugi investitor je na saslušanju 2. septembra negirao krivicu i tvrdio da je radio sve po propisima i da je imao angažovane izvođače radova.

Postupak se u ovom slučaju vodi protiv sada ukupno pet osoba, zbog krivičnog dela - teško delo protiv opšte bezbednosti.

Tužilaštvo je nakon uviđaja, izjava i pregleda dokumentacije, ocenilo da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja dela zgrade

Nadležna inspekcija je po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje.

Zgrada u Vidovdanskoj ulici se prvi put obrušila 16. jula usled radova na gradilištu pored objekta, a onda se drugo urušavanje dogodilo samo četiri dana kasnije. Na svu sreću stanari su evakuisani još pri prvom obrušavanju, a Grad Beograd im je omogući privremeni smeštaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija