Društvo

Izazovi u novoj školskoj godini na fakultetima - kako će izgledati nastava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

10:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nova školska godina na fakultetima počinje sutra - 1. oktobra, a nastava će biti uglavnom kombinovana - teoretska predavanja onlajn, praksa na fakultetu ili drugim ustanovama uz poštovanje epidemioloških mera.

Preporuka Ministarstva prosvete svim visokoškolskim ustanovama je da prvi dan nastave počne intoniranjem himne "Bože pravde". 

Medicinski fakultet u Beogradu uveo je kovid propusnice za prisustvo praktičnoj nastavi, koja je obavezna za studente. Na praktičnu nastavu mogu da dođu samo vakcinisani studenti, oni koji su preležali kovid 19 ili imaju negativan PCR ili antigenski test.

Nevena Trofimenko iz Omladinskog tima Beogradskog centra za ljudska prava kaže da studenti novu školsku godinu dočekuju sa dozom neizvesnosti, kako će biti organizovana nastava, kako će oni funkcionisati po hibridnom - kombinovanom  modelu, šta će biti onlajn, šta uživo.

Ona je za Euronews Srbija navela da statistika pokazuje da je 60 odsto mladih nezainteresovano za vakcinaciju, ali da se taj procenat smanjuje sa početkom školske godine.

Imunizacija studenata

"Društvo i Krizni štab nisu radili na tome da se poveruje u značaj imunizacije. U Kriznom štabu ne postoji mlada osoba koja bi sve poruke koje dolaze od medicinskog dela transformisala jezikom mlade osobe, da mlada osoba razume šta se dešava i koliko je neka situacija rizična po njih. Imali smo situaciju gde se mladi markiraju kao glavni krivci, da ne vode računa i prenose zarazu", rekla je ona.

profimedia

Na većini fakulteta kombinovani model nastave

Upitana za kovid propusnice na Medicinskom fakultetu I da li bi to moglo biti putokaz i za druge fakultete ona je rekla da je na Medicinskom fakultetu 93 posto studenata šeste godine vakcinisano.

"Svaki način koji će osigurati sprečavanje prenosa zaraze i koji će osigurati da budemo zdravi  jeste legitiman. Medicinski fakultet je primer koji bi trebalo da slede i drugi”, rekla je ona.

Novi rektori

Univerzitet i Srbiji počeće novu školski godinu sa novim ili starim rektorima koji su dobili još jedan mandat. Novog rektora dobio je Univerzitet u Novom Sadu - prof. Dejana Madića, zatim Univerzitet u Beogradu prof. Vladana Đokića, Državni univerztet u Novom Pazaru prof. Bratislava Mirića.

Rektori univerziteta u Nišu i Kragujevcu prof. Dragan Antić, odnosno prof. Nenad Filipović produženi su mandati za još tri godine.

Na Univerzitetu u Beogradu raspisan je i treći upisni rok, koji je počeo 20. septembra. Ostalo ukupno 2.370 slobodnih mesta, od toga 1.155 budžetskih i 1.215 samofinansirajućih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija