Društvo

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija o Pandora papirima: Ovde afere kao domine padaju u zaborav

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

20:03

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija o Pandora papirima: Ovde afere kao domine padaju u zaborav
Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija o Pandora papirima: Ovde afere kao domine padaju u zaborav - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U "Pandora papirima", procurelim dokumentima koja su razotkrila veze brojnih svetskih moćnika i bivših i sadašnjih državnika sa kompanijama koje koriste poreske rajeve, nalazi se i četiri političara iz Srbije, pokazalo je globalno novinarsko istraživanje koje je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) u saradnji sa 150 medija širom sveta. 

Zasad su, između ostalog, objavljeni tekstovi u kojima se govori i o ministru finansija Srbije Siniši Malom, odnosno načinu na koji je stekao 24 stana u Bugarskoj.

Član upravnog odbora Transparentnost Srbija" Zlatko Minić kaže za Euronews dan da smo već imali dosta informacija o ovom slučaju, a da sada imamo dodatne. 

On je ocenio da "kada neko iz vlasti povodom ovakvih ili sličnih optužbi kaže da pustimo institucije da rade svoj posao, to znači da od tih institucija možemo da očekujemo da će izdati potvrdu da je sve u redu i da su osobe, koje se pominju, poslovale čisto". 

"To je situacija sa kojom se suočavamo već nekoliko godina. Podsetiću da je svojevremeno Agencija za borbu protiv korupcije sa tadašnjim rukovodstvom Uprave za sprečavanje pranja novca iznela sumnje sa nekim transferima i imovinom Siniše Malog. Uprava za sprečavanje pranja novca tada je otkrila niz vrlo sumnjivih transakcija, ali Više javno tužilaštvo je zaključilo da tu nema nikakve osnove za bilo kakav postupak", istakao je Minić. 

Minić dodaje da je Mali u međuvremenu postao ministar finansija i da je sada praktično on čovek koji kontroliše Upravu za sprečavanje pranja novca koja je organ u sastavu Ministarstva finansija. 

Nova istraga bi bilo iznenađenje

"Bio bih iznenađen da se ovde otvori neka nova istraga, možemo očekivati ćutanje tužilaštva ili navod 'da se istražuje, da se sakupljaju podaci'. Dok sve ovo ne padne u zaborav. Ili dok sve ne prikrije neka nova, spinovana afera koja će da zaokupi pažnju javnosti. Ovde se često dešava da kada se otvori pitanje jedne afere ili jednog slučaja, samo se ćuti dovoljno dugo dok se ne otvori neka nova i onda tako sve redom, kao domine, padaju u zaborav, a institucije ne rade svoj posao. Ali, ništa lakše nego reći da ih pustimo da rade", objašnjava Minić. 

Minić je naveo da su radili istraživanja povodom nekih pitanja, gde su pokušavali da utvrde šta radi Tužilaštvo povodom nekih javno iznetih navoda i da su pre godinu ili dve radili dvadesetak slučajeva gde su tada Agencija za borbu protiv korupcije i mediji iznosili ozbilje sumnje. 

"Od tih dvadeset slučajeva, samo smo u jednom dobili odgovor da su otvorili istragu. I u toj istrazi koju su otvorili jedan javni funkcioner je nestao iz fokusa iako su bile iznete ozbiljne optužbe. To iskustvo nam govori da ne treba postavljati visoko lestvicu po pitanju očekivanja u vezi sa istragom", navodi. 

Sagovornik Euronews dana je rekao da ne treba zaboraviti da se dosta ovoga odnosi na neki protekli period gde veliki broj ljudi koji se pominju nisu više na vlasti. Dok, kako kaže, se s druge strane pominju neka imena u nekim zemljama gde se sa sigurnošću može reći da istrage neće biti.

"Sve zavisi od jačine institucija u pojedinim zemljama. Naše je da se zapitamo u kakvom su stanju policija i tužilaštvo ovde. Nažalost, rezultat nije u njihovim rukama", objasnio je Zlatko Minić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija