Politika

Brnabić o Siniši Malom i slučaju 24 apartmana: Morala bih da vidim šta je novo u Pandora papirima

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

19:01

Brnabić o Siniši Malom i slučaju 24 apartmana: Morala bih da vidim šta je novo u Pandora papirima
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da nije upućena u najnovije papire koji povezuju ministra finansija Sinišu Malog sa of-šor kompanijama.

Odgovarajći na pitanje novinara u Mostaru da prokomentariše Pandorine papire koji, između ostalih političara u svetu, povezuju ministra finansija da je bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, Brnabić je kazala da je ona već ranije videla optužbe za 24 stana, kao i odgovore na te optužbe, te da bi morala da vidi šta je novo u tim papirma.

"Nisam stigla da pogledam te papire, tako da bih pričala napamet", rekla je Brnabić.

Istakla je da i u ovom slučaju očekuje da institucije rade svoj posao i da veruje u vladavinu prava i institucije.

"Verujem da bez toga nema države, tako da pozivam, kao što sam to radila kao ministar, sad kao premijer, da insitucije rade svoj posao. Mi smo u Srbiji pokazali da nema zaštićenih i da niko neće biti zaštićen ni zbog svoje funkcije, ni zbog stranačke pripadnosti, ni zbog čega drugog", rekla je Brnabić.

Ponovila je da mora da pogleda papire da bi mogla da komentariše, a naročito jer je i premijer Češke Andrej Babiš, koji se takođe pominje u pomenutom novinarskom istraživanju, rekao da je to napad na njega kao deo predizborne kampanje.

"Vidim da se oko Pandorinih papira diglo mnogo uzbune pa ću pogledati", rekla je ona.

Podsetila je da su i nju dovodili u vezu sa "poreskim rajevima", jer je radila za firmu koja je gradila vetroparkove u Srbiji i koja je bila registrovana u Americi, pa u Holandiji, pa na Malti.

Brnabić je istakla da nije imala nikakav uticaj na način poslovanja bilo koje firme, već je vodila samo jedan njihov projekat.

"Mislim da je red, kao što su sada počele da rade najuticajnije zemlje sveta G7 i G20, da te stvari postanu nelegalne i onda bi to rešilo taj problem", rekla je Brnabić.

Više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je sa kompanijama koje koriste poreske oaze, otkrilo je novinarsko istraživanje nazvano Pandorini papiri.

Mali 2015. demantovao ove informacije

Dokumenta u kojima se spominje Mali procurela su iz agencije za osnivanje ofšor firmi "Trident Trust", čiji je aketuleni ministar finansija Srbije bio klijent.

Ta dokumenta, prema navodima KRIK-a, portala koji je učestvovao u istraživanju "Pandorini papiri", potvrđuju da je Mali bio vlasnik dve ofšor kompanije i apartmana u Bugarskoj.  On je, kako navodi KRIK, kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

Reč je o slučaju sa kojim je Srbija već upoznata 2015. godina kada je objavljeno da je Mali, koji je tada obavljao funkciju gradonačelnika Beograda, u bugarskom letovalištu "Sveti Nikola", na obali Crnog mora, kupio 24 luksuzna stana. Mali je tada demantovao ove informacije. 

"Moj posao konsultanta u privatnoj firmi 2012. je bio da radim za druge i da ih savetujem kako da najbolje ostvare svoje poslovne ciljeve, uključujući i kupovinu stanova. U spornom tekstu ne navodi se bilo kakav podatak koji ima veze sa mojim obavljanjem funkcije gradonačelnika, već se navode podaci iz mog profesionalnog života i to dok sam radio privatno", naveo je tada Mali. 

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom sveta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa ofšor računima.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dejan

05.10.2021 00:43

Ona bi morala da vidi. Tužilalaštvo nesme da gleda.

Srbija