Politika

Dok osam zemalja najavljuje istragu zbog "Pandora papira", Kremlj kaže da je reč o "neutemljenim tvrdnjama"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

04/10/2021

-

15:37

Dok osam zemalja najavljuje istragu zbog "Pandora papira", Kremlj kaže da je reč o "neutemljenim tvrdnjama"
Dok osam zemalja najavljuje istragu zbog "Pandora papira", Kremlj kaže da je reč o "neutemljenim tvrdnjama" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti najmanje osam zemalja objavile su da će pokrenuti istragu u vezi sa otkrićima iz "Pandora papira" koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). Sa druge strane, stiže i reakcija Kremlja koji kaže da su sve tvrde u ovim dokumentima "neutemeljene".

Kako piše "Gardijan", zvaničnici Pakistana, Meksika, Španije, Brazila, Šri Lanke, Australije i Paname brzo su reagovale i obećale istragu dok grupe aktivista zahtevaju akciju u vezi sa okrićima iz "Pandora papira" koji dokazuju kako milijarderi i političari eksploatišu finansijske sisteme u senci.

Vlasti u Češkoj su objavile da će sprovesti istragu o onima koji se pominju u "Pandora papirima", uključujući i premijera Andreja Babiša, kog sledeće nedelje očekuju izbori.

Premijer Pakistana Imran Kan obećao je da će sprovesti istragu protiv svih koji su imenovani i preduzeti odgovarajuće akcije ukoliko se ustanove prevare.

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov negirao je ono što je napisano u "Pandora papirima", navodeći da je reč o "neutemeljenim tvrdnjama". On kaže da nema skrivenih bogatstava u najužem krugu oko predsednika Vladimira Putina.

Kremlj takođe navodi da papiri otkrivaju da su SAD "najveći svetski ofšor raj".

"Ono što zapada za oko je to koja je zemlja najveća laguna. To su, naravno, SAD", rekao je Peskov.

AP/Vladimir Smirnov

 

Putin se lično ne pominje u dokumentima, međutim, tu je nekoliko njegovih saradnika, uključujući i njegovog najboljeg prijatelja iz detinjstva Petra Kolbina, kog su kritičari nazivali "novčanikom" za Putinovo bogatstvo.

Da podsetimo, "Pandora papiri" predstavljaju curenje skoro 12 miliona dokumenata i dosijea koji otkrivaju tajno bogatstvo i poslovanje svetskih lidera, političara i milijardera.

Podatke su prikupljali Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i doveli do jedne od najvećih globalnih istraga ikada. Više od 600 novinara iz 117 zemalja pregledalo je skrivena bogatstva nekih od najmoćnijih ljudi na planeti.

Među poznatim osobama čije su finansijske konstrukcije razotkrivene, osim Blera, nalaze se i jordanski kralj i kenijski predsednik Uhuru Kenijata. Tu su takođe i ministri finansija Pakistana, Holandije i Brazila, kao i bivši ministri finansija Malte i Francuske - uključujući nekadašnjeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Štros-Kana.

U "Pandora papirima" su i imena četiri političara iz Srbije, među kojima je i aktuaelni ministar finansija Siniša Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija