Društvo

Hoće li biti Miholjskog leta? Temperatura krajem oktobra u pojednim delovima Srbije i iznad 20 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, B. Gigović Grubić

16/10/2021

-

09:48

Hoće li biti Miholjskog leta? Temperatura krajem oktobra u pojednim delovima Srbije i iznad 20 stepeni
Hoće li biti Miholjskog leta? Temperatura krajem oktobra u pojednim delovima Srbije i iznad 20 stepeni - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Iako su se mnogi obradovali blagom porastu temperatura poslednjih dana i pomislili da će nas krajem oktobra ipak sačekati Miholjsko leto sa prolećnim temperaturama, to se međutim, neće desiti. Ove godine, Miholjsko leto, koje prate topliji dani na početku jeseni, ove godine će ipak da izostane.

"Pod pojmom Miholjsko leto podrazumevamo niz, od minimum pet dana, u kome je maksimalna temperatura oko ili iznad 20 stepeni Celzijusa. Takođe, Miholjsko leto prate česte i dugotrajne magle zbog kojih nastaje veoma zanimljiva meteorološka pojava, a to je temperaturna inverzija", rekla je urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Tanjug/Tara Radovanović

U većini predela naše zemlje temperatura će biti prijatna jesenja

Kako je objasnila, govoreći o temperaturnoj inverziji, umesto da temperatura sa visinom opada, ona zbog pojave magle i sloja kondezacije raste sa visinom, pa tokom jeseni često beležimo da su planine toplije od nizija.

"Tokom ove jeseni, Miholjsko leto će, baš kao što smo i najavljivali izostati. Temperatura će u poslednjoj dekadi oktobra u pojednim delovima Srbije preći 20 podeljak, ali to će biti tek ponegde, uglavnom na jugu i zapadu. Međutim, to ne možemo nazvati Miholjskim letom, jer je u pitanju kratkotrajno otopljenje", navela je Lazarević.

Ulazimo u relativno suv period, smenjivaće se sunčani i oblačni intervali

U većini predela naše zemlje, dodala je, temperatura će biti prijatna jesenja, kolebaće se oko 17-18 podeljka, što je negde i prosek za ovo doba godine.

"Kada je reč o padavinama, polako ulazimo u relativno suv period. U narednim danima smenjivaće se sunčani i oblačni intervali. Na severu i u Vojvodini dominiraće sunce, dok će južnije od Kragujevca dominirati oblaci. Povremena kiša očekuje se za dane vikenda (16. i 17. oktobar) na području Negotinske i Timočke krajine, kao i ponegde na jugu", navela je ona.

Kako dalje objašnjava Lazarević, reč je o maloj količini padavina, jer ćemo biti pod uticajem ciklona koji će se nalaziti istočnije od nas.

Na sajtu Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije navodi se da će najtopliji dan ovog meseca biti 21. oktobar, kada će najviša dnevna temperatura biti oko 22 stepena Celzijusa. Od tog dana temperatura će početi polako da opada. Najniža temperatura ovog meseca najavljena je za poslednja dva dana oktobra kada će se spustiti na oko pet stepeni Celzijusa. Jedno kratko otopljenje biće i prvim danima novembra, kada će, prema RHMZ, najviša dnevna temperatura biti nešto ispod 20 stepeni Celzijusa.

Jesen je inače ove godine stigla 22. septembra u 21 čas i 21 minut. Podsetimo i da se merenja temperature vazduha u Beogardu sprovode se još od 1887, a samo nekoliko godina kasnije izmerena je najniža temperatura u istoriji merenja u Beogradu. Tačnije, najhladniji dan u istoriji glavnog grada bio je 10. januar 1893. godine kada je izmereno čak minus 26,2 stepena Celzijusa.

Komentari (0)

Srbija