Društvo

Sazdanović: Lekar ima pravo na svoje mišljenje van radnog vreme, u ordinaciji mora da poštuje protokole

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2021

-

13:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Predrag Sazdanović poručio je danas da lekar ima pravo na svoje mišljenje van radnog vremena, ali da u ordinaciji mora da poštuje protokole i  stručno-metodološka uputstva Ministarstva zdravlja i Instituta Batut.

On je naveo da je od juče u funkciji broj telefona Ministarstva zdravlja 064/88-11-405 na koji građani putem aplikacije Viber mogu da prijave lekare koji građanima ne preporučuju vakcinaciju.

Sazdanović je za Euronews Srbija rekao da će se pažljivo analizirati sve prijave koje pristignu i da one ne mogu da budu anonimne. 

"Ovo je preventiavna i aktivna mera Ministarstva zdravlja i Lekarske komore Srbije. Poslali smo poruku svim našim lekarima na vakcinalnim punktovima, pedijatrima, ginekolozima, akušerima, da se drže protokola i glavnih smernica koje je propisao Batut", naveo je on.

Pozvao je građane da prijave sve probleme koju su imali vezano za vakcinaciju.

"Svaki lekar ima pravo na svoje mišljenje i može da ga koristi slobodno van radnog vremena, ali u toku radnog vremena, kada je u sistemu Ministarstva zdravlja mora da poštuje sve standarde i procedure, sve ono što su stručno-metodološka uputstva koje je propisalo Ministarstvo zdravlja", naveo je on.

Svaka prijava biće ispitana

Napominje da će sve prijave koje stignu od građana ispitati zdravstvena inspekcija i da će svaki slučaj pojedinačno biti procesuiran pred Sudom časti Lekarske komore Srbije.

"Da li će to povući neku vrstu krivične odgovornosti za nesavesno lečenje, to ćemo videti. Ovo je preventivna poruka našim kolegama koji su u velikoj većini sjajni profesionalci, sjajno rade svoj posao", naveo je on.

Naveo je da je bilo primera da se trudnicama, porodiljama i deci savetuje da se ne vakcinišu, iako je za decu stariju od 12 godina, trudnice i porodilje odobrena vakcinacija u našoj zemlji.

"Bilo je ozbiljnih grešaka gde je savetovano porodiljama da se ne vakcinišu, koje su nakon toga dobile koronu i jedva se izvukle. Poruka lekarima je da poštuju stručno-metodološka uputstva, da ne izmišljaju bolesti koje ne postoje, alergije koje ne postoje, nemojte da se igrate Boga", poručio je državni sekretar. 

Apelovao je na sve da se vakcinišu jer virus stalno mutira, traži način da opstane, da su ranije bile ugroženi stariji građani, zatim radno aktivno stanovništvo, a sada su to trudnice, a počinju i deca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija