Društvo

Švedska kraljica uručila nagradu NVO Astra za rad na iskorenjivanju trgovine ljudima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2021

-

16:19

Švedska kraljica uručila nagradu NVO Astra za rad na iskorenjivanju trgovine ljudima
Švedska kraljica uručila nagradu NVO Astra za rad na iskorenjivanju trgovine ljudima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, deset evropskih organizacija civilnog društva primilo je nagradu "Child10 "u Kraljevskom dvorcu u Stokholmu, u Švedskoj. Među ovim organizacijama je NVO Astra, koja je zajedno sa ostalih devet organizacija nagrađena za svoj rad protiv trgovine ljudima, a posebno trgovine devojčicama u ciju seksualne eksploatacije, saopštila je Astra.

Nagradu je predstavnicama organizacije uručila kraljica Švedske Silvija.

Globalni izveštaj o trgovini ljudima iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokazuje da je svaka treća žrtva trgovine ljudima dete i da su devet od 10 žrtava trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije devojčice i žene, saopštila je ova NVO.

Sve nagrađene organizacije rade na iskorenjivanju trgovine ljudima i decom u cilju seksualne eksploatacije i na podršci žrtvama širom Evrope i sve imaju impresivne rezultate i veliki uticaj na terenu. 

"Izuzetno smo ponosni što ih imamo kao deo naše mreže", rekao je na ceremoniji dodele nagrada Jakob Flard, generalni sekretar "Child10". 

Deset nagrađenih organizacija, ujedno i novoizabranih članica Fondacije Child10, tokom 2021. godine radile su zajedno na identifikaciji zajedničkih izazova i najboljih praksi, kao i pronalaženju efikasnih i trajnih rešenja za problem kojim se bave. Takođe sve organizacije su primile grant od 10.000 evra od Fondacije njenog visočanstva kraljice Silvije, kao i individualni program podrške kako bi povećale uticaj svojih organizacija i unapredile svoj rad.

"Astra je već dve decenije pokretačka snaga u zaštiti žrtava trgovine ljudima u Srbiji i ostala je verna svom cilju uprkos veoma izazovnom kontekstu. Ona je danas jedan od najjačih, najglasnijih i najverodostojnijih glasova protiv trgovine ljudima i seksualne eksploatacije u Srbiji i regionu. Astrina snažna posvećenost, podrška žrtvama i primena holističkog pristupa u prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima su impresivni", rečeno je prilikom uručenja priznanja članicama Astre.

Nakon dodele priznanja za članice nagrađenih organizacija priređen je seminar na kome su neki od panelista bili predstavnici istaknutih međunarodnih tela i organizacija za borbu protiv trgovine ljudima − Šarlota Petri Gotnitcka, pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i zamenica izvršnog direktora UNICEF-a, Ilias Čatzis, načelnik UNODC-ovog Odeljka za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata, Dijana Šmit, koordinatorka EU za borbu protiv trgovine ljudima i Erik Votrih, šef održivosti "Tele2".

Komentari (0)

Srbija