Društvo

Kako je proteklo prvo veče novih pravila za kovid propusnice: Mnogi objekti prazni posle 20 časova, kontrole na terenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

09:53

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U restorane, kafiće, kockarnice sinoć od 20 sati moglo se samo uz kovid propusnicu, te su mnogi ugostiteljski objekti ostali prazni posle tog vremena. Uvođenje kovid propusnica od 23. oktobra povećalo je odziv za vakcinaciju, a najaveljeno je i da će na punktovima biti dostupna i Modernina vakcina. 

Umesto kao do sada posle 22 sata, gosti su od sinoć važeću potvrdu o vakcinaciji, preležanoj bolesti, negativan PCR ili antigenski test morali da pokažu dva sata ranije, ali su prema novoj Uredbi Vlade Srbije ugostitelji mogli da rade bez ograničenja radnog vremena.

Nove mere Krizni štab je doneo prošle nedelje zbog loše epidemiološke situacije u zemlji. Naime, prema zvaničnim podacima u poslednja 24 sata umrlo je 67 pacijenata. Pooštrene mere kriznog štaba već su dale rezultate i odziv za vakcinaciju se povećao, kažu nadležni. Mere se poštuju, kažu ugostitelji, ali posle osam kafići i restorani ostaju prazni.

Konobar Dragan iz jednog restorana u Beogradu kaže da se gosti, ali i zaposleni pridržavaju mera, da su oni koji nemaju kovid propusnice do sada napuštali lokal u 22 sata, te se restoran praznio posle tog vremena.

"Od 22 do jedan iza ponoći nema nikoga. Sada od 20 sati neće biti nikoga", kaže Dragan.

U Nišu sinoć lokali prazni 

Iz komunalne milicije u Nišu kažu da su tokom obilaska ugostiteljskih objekata svi gosti imali validne kovid sertfikate. Međutim, navode da zbog određenih dilema u vezi sa kontrolom propusnica veliki broj ugostitelja odlučio se da ne rade posle 20 sati.

"Prema našim procenama oko 90 posto restorana i kafića radiće do 20 sati, iz nekih njihovih razloga. Radno vreme je do 1, definisano uredbom Vlade Srbije", rekao je Nenad Grubiša, vođa smene Komunalne milicije.

Predsednik Udruženja ugostitelja "Konstantin" iz Niša Bojan Mitić kaže da su dileme da li ugostitelji imaju pravo da traže zelene sertifikate, jer to spada u domen zdrastvenog statusa  ljudi.

Euronews Srbija

"Da li imamo pravo ovlašćenih službenih lica koja će da povežu ta dokumenta sa kovid prpusnicama. To nismo prepoznali da je uređeno uredbom. Tako da se većin naših kolega odlučila da radi do 20 sati kako bi izbegli neprijatne situacije", rekao je Mitić za Euronews Srbija.

Mitić kaže da kafane i restorani moraju da se odreknu dela dana koji im je bio najbolji za poslovanje, a to je veče.

"Ne znam kako će kolege iz noćnih klubova i barova preživeti. Mi smo u velikim problemima. Mislim da bi država trebala neku sektorsku pomoć da opredeli za nas zato što smo u zadnjim mesecima jedni ili jedini koji su targetirani kao nosoioci zaraze", rekao je on.

Kontrolu kovid propusnica i svih protivepidemijskih mera na terenu trenutno sprovodi 46 inspekcija sa 2.400 inspektora kao i komunalna milicija. Rigorozne kazne u rasponu od 5 do 300.000 dinara plaćaju vlasnici lokala, kovid redari ali i gosti koje inspekcija nakon 20h u zatvorenom delu lokala zatekne bez kovid propusnice.

Očekuje se i početak vakcinacije Moderninom vakcinom

U međuvremenu Vlada Srbije najavila je da će građanima od danas biti dostupna još jedna vakcina protiv virusa korona, proizvođača Moderna. Na najvećem vakcinalnom punktu Beogradskom sajmu jutros su reporteru Euronews Srbija rekli da vakcina još nije stigla, ali da je očekuju u toku dana.

Gužve na Sajmu nema, ali ima zainteresovanih ljudi za vakcinaciju. Na raspolaganju su im četiri vakcine: Sinofarm, Sputnjik V, AstraZeneka, Fajzer, a peta Moderna tek treba da stigne.

Koordinatorka vakcinalnog punkta na Sajmu dr Milena Turubatović kaže da očekuje da će danas stići Moderna na taj punk i da ima zainteresovanih građana za tu vakcinu.

"Bočice su od deset doza pa molim građane koji su zainteresovani da se prijave preko eUprave, tako ćemo znati koliko je zainteresovanih za tu vakcinu da ne bi bilo rasipanja", rekla je ona za Euronews Srbija.

Pojašnjava da je vakcina nove tehnologije, slična kao Fajzerova i da se dve doze daju u razmaku od 28 dana. Mogu da je prime stariji od 18 godina i odobrena je od svih međunarodnih regulatornih tela.

Turubatović navodi da građani koji dođu na Sajam da prime vakcinu obično su se već odlučili za proizvođača, a oni koji imaju dilemu mogu da porazgovaraju sa lekarom i tako donesu odluku.

U Srbiju je stiglo 200.000 doza vakcina Moderna, kao donacija iz Poljske. 

Povećan odziv za vakcinaciju

Nadležni kažu da je uvođenje kovid propusnica od 23. oktobra povećalo odziv za vakcinaciju i da je sada u Srbiji vakcinisano 56 odsto odraslog stanovništva.

U niškom Domu zdravlja potvrđeno je za Euronews Srbija da je došlo do povećanja broja vakcinisanih prvom dozom u odnosu na prethodni period.

Pre uvođenja kovid propusnica za dobijanje prve doze dnevno se javljalo od 150 do 200 ljudi, a da poslednjih dana dolazi oko 300 građana da se vakcinišu, najviše uzrasta od 18 do 30 godina, kažu u ovoj ustanovi.

Na vakcinalnom punktu na Sajmu svakog dana vakciniše se između 800 i 1.200 ljudi, a koordinatorka dr Turubatović navodi da je dalje nedovoljno prvih doza, tek oko 30 odsto.

"Između 250 do 400 prvih doza, što je malo. Uvođenje kovid propusnica dovelo je do blagog povećanja zainteresovanosti za vakcinaciju. Možda sada imamo malo više onih koji rade u ugostiteljstvu i koji su prinuđeni zbog posla da se vakcinišu", navela je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija