Društvo

Lazić o reformi policije: To je dug proces - odvija se na dva polja

Komentari

Autor: Fonet

09/11/2021

-

14:48

Lazić o reformi policije: To je dug proces - odvija se na dva polja
Policija - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Lazić izjavio je danas da se rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala mogu videti kroz određeni vremenski period, kao i da je reforma policije veliki posao za koji je potrebno vreme.

Lazić, koji je predsednik pregovaračke grupe za Poglavlje 24, rekao je da je Izveštaj Evropske komisije konstatovao da ima napretka i da je Evropska unija pozdravila najnovija dešavanja na ovom polju. Ostaje da kroz tužilaštvo i sudske presude potvrdimo šta je borba protiv organizovanog kriminala, za proteklih šest meseci - godinu dana, postigla, rekao je Lazić posle sastanka radne grupe Nacionalnog konventa o EU koja prati poglavlje 24 i Pregovaračke grupe za poglavlje 24.

Prema njegovim rečuma, reforma policije je u pogledu Poglavlja 24 dugoročan proces i organizaciono i kadrovski, materijalno i tehnički i da se odvija na dva polja - migracije i borba priotiv kriminala i zahteva promenu zakonodavnog okvira. U tom pogledu, naveo je da će se voditi računa da nacrt zakona o policiji bude usklađen sa krivičnim zakonodavstvom. Lazić je izjavio da srpska policija funkcioniše nesmetano i da će na konkursu biti izabran novi direktor policije, pošto sadašnjem mandat istekne.

Prema njegovoj oceni, po dolasku ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina na čelo MUP Srbije, rezultati rada policije su odlični. Na pitanje o navodima da u policiji postoje paralelne strukture, on je rekao da ne postoje. Možda su u nekom prethodnom periodu postojali pojedinci, možda i sad postoje, "to je veliki sistem od 45.000 ljudi, uvek ima neko ko smatra da može nešto da uradi mimo zakona, naravno naše je da ih prepoznamo i adekvatno sankcionišemo", kazao je Lazić.

Elek: Iste preporuke ponavljaju godinama

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 24 Bojan Elek izjavio je da je Evropska komisija u svom izveštaju zaključila da u toj oblasti postoji orgraničen napredak, ali da tempo reformi nije dobar, kao i da se iste preporuke ponavljaju godinama. Ocena u izveštaju Evropske komisije jeste da problem nije u kapacitetima i sposobnostima srpske policije već u načinu kako se njom upravlja i kako je organizovan njen rad, izjavio je Elek.

Prema njegovim rečima, EK je ocenila da su ključni problemi već godinama isti i insistira da se u konačnim presudama pokaže da borba protiv organizovanog kriminala radi. S jedne strane su hapšenja, ali da bi se do kraja pokazala borba protiv kriminala potrebno je da rezultate pokažu i tužilaštva i sudovi, naveo je i ukazao da presude opadaju iz godine u godinu. Komisija daje preporuku da se borba protiv organizovanog kriminala fokusira na internacionalne kriminalne grupe, a ne od slučaja do slučaja što je sad situacija u Srbiji, rekao je Elek.

On je ukazao da je upravljanje ljudskim resursima jedna od ključnih oblasti za reformu, u tom pogledu sektor unutrašne kontrole unapredio bi integritet celog MUP. Kad se u javnosti pojave indicije da je došlo do preuzimanja MUP od parastruktura, da taj sektor uradi kontorolu i izađe sa izveštajem i kaže šta je posredi, ali nažalost trenutno nema uslova za to, rekao je Elek i izrazio nadu da će novi zakon o policiji unaprediti unutrašnju organizaciju MUP.

Komentari (0)

Srbija