Društvo

Imunolog iz Srbije istraživač godine u Arizoni: Vakcinacijom svako od nas daje doprinos kraju pandemije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2021

-

22:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dr Janko Nikolić Žugić, međunarodno priznati imunolog i gerontolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Arizoni i član BIO5 instituta je proglašen straživačem godine u oblasti bioloških nauka u Arizoni za rad o starenju, imunologiji i testiranju i prevenciji koronavirusa.

Nagradu je dobio upravo zbog rada na testiranju i prevenciji kovida 19. On je sa svojim timom stvorio veoma precizan test antitela na kovid 19 koji je brzo našao primenu širom Arizone i koji pomaže u razumevanju širenja virusa.

Pandemija je, tvrdi, bila jedinstven izazov za istraživače.

"Kada smo odlučili da napravimo test počeli smo da ga radimo zbog istraživanja prirode imunskog odgovora na sam virus. Tada su se pojavili raznorazni testovi koji su bili manje ili više precizni. Praktični problem je bio da vidimo koliko se virus brzo širi. U to doba se govorilo o tome da je veliki broj, možda 80 odsto, infekcija bez simptoma. Postoji i matematika koja kaže da ako je učestalost obolevanja od virusa velika, vama je potreban jako precizan test. Kada smo počeli da ga pravimo, shvatili smo da to neće biti dovoljno dobro, pa smo pravili test sa dve komponentne virusa, i to je govorilo da je precizan", objašnjava Nikolić Žugić za Euronews Srbija.

Test je, navodi, prvo primenjen u Arizoni i to na lekarima  i medicinskom osoblju  jer su oni  bili i najizloženiji virusu.

Upitan da li je virus i dalje nepoznanica za naučni svet, kaže da je najveće pitanje kakve su dugotrajne posledice.

"Posledice su najveća misterija. Šta on radi i kako evoluira, je manje-više u okvirima očekivanog i dobro je ispitano", kaže on.

Međutim, uprkos tome, broj novozaraženih u svetu raste, kao i broj preminulih, a dr Nikolić Žugić kaže da je razlog tome nedisciplina i nedostatak reakcije društva i državnih struktura.

"Ne radimo ono što je trebalo da radimo. Trebalo je poštovati epidemiološke mere. Mnogi nisu reagovali jedinstveno i ozbiljno. Zemlje dalekog istoka su uspele u svemu tome. Nema reakcije društva, nema obrazovanja stanovništva i displine. Mi sada treba da vidimo da li ćemo mu zbog toga dati dodatno vreme da se još više samo usavrši", kaže dr Nikolić Žugić.

Upitan da prokomentariše davanje preporučene treće doze, dr Nikolić Žugić kaže da se još ne zna koliko je trajanje efekata kovid vakcine.

"Često se dešava da se na samom startu kod nekih virusa daju tri doze. Kod kovida mi još ne znamo koliko traje vakcina. Meni to liči na taj scenario. Verovatno je potrebno da sam režim vakcinacije bude u tri doze", kaže sagovornik Euronewsa. 

On ističe da pandemija kojoj smo svedoci nije poslednja pandemija.

"Neophodna je borba za svaku osobu, za svakog vakcinisanog. Ljudi moraju da znaju da oni daju direktan doprinos kraju pandemije time što će se vakcinisati. Mi imamo sada situaciju u kojoj neki vakcinisani dobijaju bolest, ali znamo da nigde nije rečeno da će ona sprečiti bolest, ali u 98 odsto sprečavaju tešku bolest i smrt", dodao je Nikolić Žugić.

Komentari (0)

Srbija