Društvo

Imunolog dr Janko Nikolić Žugić proglašen istraživačem godine u Arizoni

Komentari

Autor: RTS

03/11/2021

-

23:35

Imunolog dr Janko Nikolić Žugić proglašen istraživačem godine u Arizoni
Imunolog dr Janko Nikolić Žugić proglašen istraživačem godine u Arizoni - Copyright Printscreen: Youtube/SENS Foundation

veličina teksta

Aa Aa

Dr Janko Nikolić Žugić, međunarodno priznati imunolog i gerontolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Arizoni i član BIO5 instituta, proglašen je istraživačem godine u oblasti bioloških nauka u Arizoni.

Imunolog je nagradu dobio zbog rada na testiranju i prevenciji kovida 19, objavio je sajt Univeziteta u Arizoni.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, dr Janko Nikolić Žugić dao najznačajniji doprinos unapređenju znanja i razumevanju bioloških procesa, mereno publikacijama ili profesionalnim priznanjem u akademskim ili komercijalnim okruženjima, prenosi RTS.

"Kroz dugogodišnja istraživačka dostignuća i sposobnost da sarađuje sa drugim istraživačima i kliničarima u različitim disciplinama, dr Nikolić je napravio naučni napredak koji za rezultat ima veliki uticaj na zdravlje i dobrobit stanovnika Arizone. Ono što su on i njegove kolege postigli kao odgovor na pandemiju kovida 19 je izuzetno, i iz ovog i mnogih drugih razloga, dr Nikolić je veoma zaslužan za ovu prestižnu nagradu", rekao je Majkl M. I. Abekasis, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Arizoni.

Pandemija koronavirusa predstavljala je jedinstven izazov za istraživače, a dr Nikolić Žugić je prošle godine iskoristio svoju stručnost u imunologiji da stvori veoma precizan test antitela na kovid 19 koji je brzo našao primenu širom Arizone.

Dr Nikolić Žugić je sa svojim saradnicima razvio test koji pomaže u razumevanju širenja virusa.

Nikolić Žugić je diplomirao i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu.

"Veoma sam počastvovan ovom nagradom, koja ne pripada samo meni, već i mojim kolegama i saradnicima koji su neumorno radili na rešavanju pandemije kovida 19 i starenju imuniteta", rekao je dr Nikolić Žugić.

 

Komentari (0)

Srbija