Društvo

Prijatno jesenje vreme, ali samo još nekoliko dana - stiže nam novi hladni talas

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T. Milenović

13/11/2021

-

08:44

Prijatno jesenje vreme, ali samo još nekoliko dana - stiže nam novi hladni talas
Prijatno jesenje vreme, ali samo još nekoliko dana - stiže nam novi hladni talas - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Za dane vikenda nastaviće se prijatno jesenje vreme koje je našu zemlju zahvatilo prethodnih dana. Dok će danas biti pretežno sunčano, u nedelju će se na nebu naći nešto više oblaka i duvaće vetar. Slaba kiša će drugog dana vikenda zahvatiti zapadne predele u poslepodnevnim satima, dok će u ostatku zemlje biti suvo i promenljivo oblačno.

"Hladne noći i jutra, sa temperaturom oko i malo iznad nule zadržaće se i u narednom periodu. Za vikend će maksimalna dnevna biti u blagom porastu, te se mestimično u centralnim i južnim predelima očekuje i do 15 stepeni Celzijusa. U ostatku zemlje za stepen, dva svežije", kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako je dodala, u košavskom području duvaće umeren jugoistočni vetar, dok će u ostatku zemlje on biti slab, promenljivog pravca.

Jednolični dani, dodala je, posledica su polja visokog vazdušnog pritiska koje nam je donelo stabilizaciju i delimično razvedravanje. Naša zemlja se trenutno nalazi između dva sistema, ciklona na jugozapadu i anticiklona na severoistoku.

"Oblaci kojih ima nešto više iznad zapadnih predela nastaju usled susretanja tople vazdušne mase sa zapada i hladne sa istoka. Mešanje ove dve vazdušne mase čini da se vodena para u vazduhu kondenzuje i tako se formiraju oblaci. U zavisnosti od vlažnosti vazduha i razlike u temperaturi može doći i do formiranja kišnih kapi, koje kada postanu dovoljno teške padaju iz oblaka u vidu kiše ili snega", rekla je Gojković.

Od ponedeljka jaki vetrovi

Od ponedeljka do srede Srbija će se nalaziti između veoma snažnog anticiklona sa istoka Evrope i nižeg vazdušnog pritiska sa jugozapada i sa Mediterana, pa će usled veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska biti i veoma vetrovito", napisao je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Đorđe Đurić.

Košava će umerenim i pojačanim intenzitetom početi da duva u ponedeljak, kada nam stiže i blagi pad temperature. Zahlađenje će biti od svega nekoliko stepeni, ali će hladan vazduh u kombinaciji sa pojačanim vetrom činiti da subjektivni osećaj temperature bude nešto hladniji od izmerenih vrednosti, dodaje Gojković. 

"U ponedeljak oblačno, a u utorak i sredu biće sunčano, dok će tmurno i maglovito vreme biti u Timočkoj i Negotinskoj Krajini. Maksimalna temperatura biće od 7 do 13 stepeni, u Beogradu oko 10 stepeni Celzijusa, dok na istoku Srbije hladnije", piše Đurić.

Promenljivo oblačno vreme zadržaće se do kraja naredne nedelje, za kada se prognozira dodatni pad temperature i nešto veća količina padavina. Ovu promenu vremena donosi nam hladan front sa severozapada Evrope.

Kako je dodao, on će uzrokovati padavine u celoj Srbiji. Sneg će padati u planinskim predelima na jugu i jugozapadu zemlje, gde će mestimično doći do formiranja snežnog pokrivača. 

"Hladna jutra i dani učiniće da se u višim planinskim predelima sneg zadrži i duži vremenski period", zaključio je.

Komentari (0)

Srbija