Društvo

Pred nama oblačan i kišovit dan, ali južni vetar donosi blago otopljenje, temperatura do 10 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

07:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon mirnog i sunčanog dana koji je za nama, danas nas očekuju oblaci i kiša koji nam pristižu sa zapada. Promenu vremena donosi nam ciklon koji se juče fomirao iznad Mediterana, u oblasti severne Italije, a koji se pod uticajem visinskih vetrova kreće ka Balkanskom poluostrvu i našoj zemlji, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Gojković navodi da je pred nama oblačan dan sa mestimičnim padavinama. Kiša će u prvoj polovini dana padati u zapadnim i severnim predelima, dok će u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji biti povremenih sunčanih perioda. Međutim, uveče i tokom noći padavine se očekuju i u ovim predelima, a na višim planinama sa biće i slabog snega.

"Južni vetar koji je tokom noći počeo da duva, donosi nam blago otopljenje. Jutro je osvanulo sa temperaturom malo iznad nule, a maksimalna dnevna biće oko 10 stepeni Celzijusa. Najtoplije danas u centralnim predelima, a najsvežije na istoku, gde živa u termometru neće prelaziti peti stepen", kaže Gojković.

Kako navodi, južni i jugoistočni vetar duvaće umerenim i pojačanim intenzitetom, a u košavskom području očekuju se i olujni udari kojih će pre svega biti na jugu Banata i severu Pomoravlja.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Oblačno vreme zadržaće se i narednih dana. Blago zahlađenje zahvatiće Srbiju već sutra, kada će dnevna temperatura ponovo biti oko pet stepeni. Ovo zahlađenje činiće da kiša pređe u susnežicu i sneg i u nižim predelima jugozapadne Srbije. U poslepodnevnim satima očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje", kaže ona.

Gojković kaže da zbog dinamičnih uslova u atmosferi u subotu nam stiže i novi đenovski ciklon koji će nam doneti nešto veću količinu padavina. Tokom dana će padati kiša, a u noći između subote i nedelje kiša će preći u sneg, koji će padati i u ravničarskim predelima, uz obrazovanje manjeg snežnog pokrivača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija