Društvo

Vanredno u četiri opštine, mnogi i dalje bez struje: Van pogona 30 odsto kapaciteta elektroenergetskog sistema

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/12/2021

-

07:38

Vanredno u četiri opštine, mnogi i dalje bez struje: Van pogona 30 odsto kapaciteta elektroenergetskog sistema
Vanredno u četiri opštine, mnogi i dalje bez struje: Van pogona 30 odsto kapaciteta elektroenergetskog sistema - Copyright Sofija Radović/Tanjug/Nenad Mihajlović Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je drugi dan zaredom osvanula pod snegom, u mnogim delovima zemlje i dalje postoji problem sa strujom, a glavni putevi su prohodni. U podnožju planine Maljen zavejano je 17 osoba, među kojima ima i dece, a zbog pucanja vodovodne cevi u Beogradu, kroz kolovoz je propao dostavni kamion. Vanredna situacija proglašena je pored Ivanjice i u Novoj Varoši, Lučanima i Ljuboviji.

Na teritoriji cele Srbije usled nevremena, praćenim obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, registrovan je veliki broj kvarova na distributivnoj mreži zbog čega je veći broj domaćinstava i danas bez struje. Van napona je 2.200 trafo stanica na distributivnoj mreži. Zbog vremenskih uslova najteža situacija u Zlatiborskom, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu gde ima, kaže, ozbiljnih problema sa elektrosnabdevanjem, rekao je načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović

Na teritoriji cele Srbije se saobraćaj odvija otežano i usporeno iako je smanjen intenzitet padavina, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije. Pored snežnih padavina, pojačan vetar stvara i snežne nanose koji smanjuju vidljivost i dodatno otežavaju saobraćaj, dodaje se u saopštenju. AMSS poziva vozače da voze oprezno, pre svega na putevima u planinskim predelima. Na teritoriji opštine Lučani drugi dana zaredom je vanredna situacija, koja je proglašena i u Novoj Varoši.

Problemi sa strujom

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Obrenovcu da je trenutno 30 odsto ukupnog kapaciteta elektroenergetskog sistema van pogona, ali da će se tokom dana taj procenat smanjivati i da se u naredna dva dana očekuje stabilizacija situacije, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je, prilikom obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT), kazala da je rad elektroenergetskog sistema ugrožen zbog vremenskih nepogoda, ali da hidroelektrane i vetroelektrane rade odlično, dok su otežani uslovi u Elektroprivredi Srbije (EPS) i distributivnom sistemu.

"Što se tiče EMS, tu nema problema, najveći problemi su i dalje u Loznici, Kraljevu, Valjevu, Užicu, Čačku", istakla je Mihajlović i dodala da je više od 2.000 trafo-stanica van pogona, ali da su svi resursi i kapaciteti u funkciji rešavanja tih problema.

Ekipe na terenu, struja svima najkasnije za dva dana

Zbog velikog nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom, na teritoriji cele Srbije registrovan je veći broj kvarova na distributivnoj mreži zbog čega je veći broj domaćinstava ostao bez struje, a ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva.

Ministarka je, sa v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem, danas obišla Termoelektranu "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu gde je takođe došlo do zastoja u proizvodnji električne energije. Posle obilaska, Mihajlović je rekla da su i dalje najveći problemi na teritoriji Šapca, Loznice, Užica, Čačka i Kraljeva.

"Ekipe su na terenu sve vreme. Radi se u otežanim uslovima. Ali očekujemo da će svi kvarovi biti rešeni u narednih dan ili dva", rekla je ona.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Vesić: U Obrenovcu dobili vodu, tokom dana će i grejanje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da od jutros u prestonici nema problema u snabdevanju strujom i grejanjem, osim u Obrenovcu gde je toplana vezana za Teromelekratnu Nikola Tesla. Vesić je za RTS rekao da očekuje da su Obrenovčani dobili vodu, a da će u toku dana dobiti grejanje. Prema njegovim rečima, ulice prvog priorieta u Beogradu su prohodne i ekipe nastavljaju rad. Naveo je da još devet linija gradskog prevoza skraćeno, uglavnom zbog palih stabala ili su problem napravila parkirana vozila.

"Više od 90.000 potrošača nema struju. Najteže je u Zlatiborskom, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu, ekipe elektrodistribucije su od juče na terenu, i u toku dana uspostaviće elektromrežu na svim relacijama", istakao je Babović.

Sneg i vetar otežavaju prevoz

U Beogradu je, zbog pucanja vodovodne cevi u Kostolačkoj ulici, kod broja 21, kroz kolovoz propao dostavni kamion. Kvar je prijavljen jutros oko 4:30, a ekipe Vodovoda su na terenu. Uskoro će, osim te, bez vode ostati i okolne ulice na Voždovcu. Procenjuje se da će kvar biti saniran do 15 sati. Reporter Euronews Srbija snimio je i palo drvo u Mirjevu u Ulici Ivana Sarića.

Više čitajte u posebnoj vesti.

Na planinama do 70 cm snega

Intenzivne snežne padavine i jak severozapadni vetar juče su zavejali veći deo Srbije, te je prvi dan ove radne nedelje osvanuo sa snegom. U nižim predelima visina snežnog pokrivača mestimično dostiže 20 cm, a na većini saobraćajnica ima ga između pet i 10 cm. Ovog jutra na Zlatiboru je izmereno oko pola metra snega, a na Kopaoniku 70 cm.

"Sredinom dana, očekuje se slabljenje i postepen prestanak padavina. Delimično razvedravanje u poslepodnevnim satima prvo će zahvatiti Vojvodinu, a sutra i ostatak Srbije", kaže meteorolog Ljubica Gojković za Euronews Srbija.

Dnevna temperatura danas oko i malo iznad nule, a samo u Timočkoj krajini malo toplije, oko pet stepeni Celzijusa. Vetar će i danas duvati, kako dodaje meteorolog Euronews Srbija, iz pravca severa i severozapada, ali nešto slabijim intenzitetom. Iako će izmerene vrednosti temperature biti oko nule, ovaj hladan vetar čini da subjektivni osećaj bude kao da je hladnije od -5 stepeni.

Više o detaljnijom vremenskoj prognozi čitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

 

Zatvorene škole u Obrenovcu

 

Na sednici Kriznog štaba za vanredne situacije u Obrenovcu doneta je odluka o obustavi nastave na 48 sati u nekoliko škola. To je objavio predsednik te beogradske opštine Miroslav Čučković koji je dodao da je nastava obustavljena na dva dana dok Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) ne dođe na mrežu.

 

"Na sednici štaba za VS održanoj u 8h doneta je odluka o potpunoj obustavi nastave u OŠ Posavci, Jefimiji, Prvoj obrenovačkoj i Zmajevoj  kao i u Tehničkoj školi Buda Davidović, Gimnaziji i Poljoprivredno- hemijskoj školi. Elektrodistibuciji je dat nalog da interveniše u dvorištu TH Buda Davidović jer je drvo oborilo dalekovod", napisao je na Fejsbuku Čučković.
Kako je dodao, o novom datumu početka nastave direktori ce izvestiti zaposlene, roditelje i učenike.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

Saobraćaj u prekidu na putu Novi Sad-Irig

Saobraćaj na putu Novi Sad - Irig, preko Iriškog venca, obustavljen je zbog stabla koje je palo na kolovoz, saopštilo je javno preduzeće "Putevi Srbije". Alternativni putni pravac je državni put Novi Sad-Sremski Karlovci-Inđija. Ekipe su na terenu i pokušavaju da osposobe put za saobraćaj.

"Savetujemo da svi učesnici u saobraćaju, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu", navedeno je u saopšenju "Puteva Srbije".

Zbog velike količine snega koji je neophodno očistii i deponovati iz grada, ali i prokrčiti puteve u selima, u Novoj Varoši je proglašena vanredna situacija, rekao je za Tanjug predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

A u Ivanjici je 3.400 domaćinstava i dalje bez struje. U nedelju je na teritoriji te opštine proglašena vanredna situacije, nakon što su snežne padavine uzrokovale kvarove na trafostanicama i bez struje ostavile brojna ivanjička sela.

Nakon Ivanjice još jedna opština je zbog izuzetno teškog stanja uslovljenog snežnim padavinama na korak od uvođenja vanredne situacije. U Arilju su potpuno zavejana dva sela, a više od 2500 ljudi je bez struje.

Majstorović: Ne ostavljati bez nadzora elektro-uređaje

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović apelovao je na građane da tokom grejne sezone, kada je povećan broj požara sa najtežim posledicama u prestonici, ne ostavljaju bez nadzora elektro-uređaje, kao i da povedu računa o starijim sugrađanima koji su u tom periodu najugroženiji.

"U toku predstojećih praznika, kao i svake godine, u Republici Srbiji imamo povećan broj požara na građevinskim objektima, pre svega na stambenim, koji su uzrokovani ljudskim faktorom. Nemar, nepažnja, ponekad i namera izazivaju ove požare. Svi elektro-uređaji koje koristimo u domaćinstvu su potencijalni izazivači, kao i otvoreni plamen. Kad tome dodamo i novogodišnje ukrase koji koriste električnu energiju opasnost je još veća“, rekao je Majstorović.

Više čitajte u posebnoj vesti.

Ima ko se i raduje snegu

Na Kopaoniku je trenutno otvoreno sedam ski staza, ali nije preterano velika gužva zbog, kako navodi Darko Jovanović direktor ski centra, relativno loših vremenskih prilika.

Associated Press

On ističe da skijaši mahom poštuju mere, nose maske i drže distancu, a dodaje da na svim stazama postoje kovid redari i da postoje procedure isključivanja gostiju koji ne poštuju mere. 

Sneg na putevima

Javno preduzeće "Putevi Srbije" jutros je objavilo spisak saobraćajnica na kojima ima snega.

Na osnovu Izveštaja Štaba zimske službe, u 5:38 časova, snega ima na sledećim deonicama:

  • I B-21, Javor - Sjenica, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-29, Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-20, Glušci (posle granice APV (Noćaj) prva raskrsnica levo) - Bogatić - dr.granica sa BiH (granični prelaz Badovinci-Pavlovića most), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-21, Šabac - Koceljeva - Valjevo - Podbukovi, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-26, Ušće - Šabac - Loznica - dr.granica sa BiH (granični prelaz Mali Zvornik-most Trbušnica), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-28, Mali Zvornik - Ljubovija - mesto Okletac, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • II A-150, Mionica - Divci, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • II A-175, Mionica - Brežđe - Divčibare - Kaona, kolovoz je vlažan, snega ima od 5 do 10 cm
  • I B-12, Begeč - Novi Sad (semaforska raskrsnica za rafineriju), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B -21, Novi Sad (raskrsnica ulica Temerinska i Partizanska) - Petrovaradin (do raskrsnice sa putem za Bukovac), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • II A-100, Novi Sad (od kružne raskrsnice za Rodić) - Petrovaradin (do kapije za ulaz u Navip), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-40, Vladičin Han - Surdulica - dr. granica sa Bugarskom (granični prelaz Strezimirovci), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • II A-231, Vlasinsko Jezero - granica SRB/BUG (Ribarci), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-28, Okletac - Rogačica - Kostojevići - Dub - Dubci - Užice, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-28, Kneževići - Kremna - dr.granica sa BiH (granični prelaz Kotroman), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-29, državna granica sa CG (granični prelaz Jabuka) - Prijepolje, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-29, Nova Varoš - Aljinovići, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • II A-200, Prijepolje - Manastir Mileševa, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • II A-210, Jošanička Banja - Kopaonik, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-21, Divljaka - Ivanjica - Javor, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-30, Ivanjica - Buk, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-31, Sočanica - Zvečan - Rudnica - Kosovska Mitrovica (Dudin Krš), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-32, Brana Gazivode - Zubin Potok - Zupče - Ugljare - Kosovska Mitrovica (Zvečan) , kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • II A-100, Privremena deonica od raskrsnice prema punktu Bačkaput-a do raskrsnice ulica Kisačka i Partizanska, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • II A-111, Rumenka - Novi Sad (do raskrsnice ulica Rumenačka i Kornelija Stankovića), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I A-2, petlja Ljig - petlja Takovo, kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm
  • I B-27, dr. granica sa BiH (granični prelaz Trbušnica-Šepak) - Loznica - Osečina - Valjevo - Slovac, kolovoz je vlažan, snega ima od 5 do 10 cm
  • I B-21, Podbukovi - Kosjerić - Požega - Arilje - Divljaka, kolovoz je vlažan, snega ima od 5 do 10 cm
  • I B-23, Uzići - Užice - Čajetina - Nova Varoš - Prijepolje - dr.granica sa CG (granični prelaz Gostun), kolovoz je vlažan, snega ima do 5 cm

Tanjug/Nenad Mihajlović

 


U Beogradu je danas visina snežnog pokrivača 26 centimetara, a zimska služba "Beograd puta" nalazi se u četvrtom stepenu pripravnosti i krenulo je čišćenje ulica drugog prioriteta. Dežurni inženjer u "Beograd putu" Pavle Pavlović rekao je za RTS da su ekipe tog preduzeća očistile 1.900 kilometara puta na teritoriji Beograda i da nastavljaju da rade.

Kako prenosi RTS, putari su uspeli da obezbede da svi državni putevi i auto-putevi prvog i drugog reda, svi prilazi graničnim prelazima i put ka aerodromu budu prohodni. Na terenu je više od 1.800 ljudi i 800 kamiona i jedinica mehanizacije.

Mestimično vlažni kolovozi

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet cm na teritoriji Beograda, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Novog Pazara, Novog Sada, Požege, Užica, Valjeva, Vranja.

Na državnim putevima II prioriteta/B kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Novog Sada, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara.

U istočnoj Srbiji, treba voditi računa o povremenim sitnim odronima, duž nestabilnih kosina, u klisurama, usecima i zasecima. Najviše ih ima na putu I B 34 (Ðerdapska magistrala), II A - 221 (klisura Korenatac), II A - 222 (Babin Zub) i II A - 217 (klisura Bovan), gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

"Putevi Srbije" takođe apeluju da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuje maksimalan oprez u vožnji, jer zbog niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i vlažnih kolovoza moguće je stvaranje poledice.

Komentari (0)

Srbija