Društvo

U crkvi Svetog Nikole u Prištini proslavljena hramovna slava

Komentari

Autor: Euronews, Anđelka Ćup

19/12/2021

-

18:02

U crkvi Svetog Nikole u Prištini proslavljena hramovna slava
U crkvi Svetog Nikole u Prištini proslavljena hramovna slava - Copyright Euronews Srbija/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko desetina vernika prisustvovalo je obeležavanju hramovne slave u crkvi Svetog Nikole u Prištini. Liturgiju je služio prištinski paroh Staniša Arsić, uz sasluženje sveštenika Zorana Gođevca. Slavsku trpezu i kolač je pripremila Sandra Cvetković, novinarka iz Gračanice, dok će kolač sledeće godine doneti njena koleginica Aleksandra Nićić.

"Okupili smo se danas ovde da proslavimo svetitelja koji je najpoštovaniji u našem narodu, ali ne samo u našem narodu već u celom pravoslavnom svetu. Mi koji proslavljamo svetitelje ugledamo se na njih, da ne bude da proslavljamo svetitelje samo jelom i pićem, nego da ih proslavljamo čineći dela koji su oni činili, radeći ono što su oni radili, ugledajući se na njih, misleći kao oni, tvoreći ono što je Božja volja. Neka bi dao Sveti Nikola, gospod i Sveti Nikola da se u što većem broju sabiramo ovde svake godine, i da ovaj hram u stvari time ukrasimo, jer svi smo mi ukras ovoga mesta i ovoga hrama", naveo je u besedi sveštenik Zoran Gođevac.

Euronews Srbija/Vladislav Ćup

 

Srbi koji su nekada živeli u Prištini, poželeli su da se vrate na svoja ognjišta.

"Živim u Lapljem Selu, nedaleko odavde, ali čim nisam na svom ognjištu sve je to drugačije, sve je to prisilno. Kada dođem ovde, kao da se ponovo rodim", kaže Ilija Trajković čija se polusrušena kuća, iz koje je izbegao za vreme martovskog pogroma, nalazi na samo nekoliko metara od crkve Sveti Nikola.

"Nekada sam živeo u Prištini i zbog toga sam danas došao da proslavim svoju porodičnu i krsnu slavu u ovom hramu u Prištini, gde je moja porodica vekovima proslavljala slavu, gde su moji kršteni, gde sam ja kršten. I ove godine sam prvi put preuzeo slavu od mojih, tako da to ima poseban značaj za mene i želim samo da nastavim tradiciju i da se što više, i u većem broju ovde okupljamo", želja je Nemanje Jovanovića, koji sada živi u Gračanici.

Direktorka Nacinalnog ansambla "Venac" Snežana Jovanović je u ime kolektiva donela slavski kolač na rezanje.

"Ovo je jedan od načina da se prisetimo i vratimo u Prištinu. Crkva Svetog Nikole ovde u Prištini je jedino mesto gde se Srbi slobodno okupljaju i gde se slobodno i veselo osećaju", rekla je Jovanović.

Crkva Svetog Nikole je za vreme martovskog pogroma 2004. bila zapaljena i srušena do temelja. Ostaci fresaka se tek naziru, a u plamenu je nestao jedan od najlepših ikonostasa koji su u duborezu radili debarski majstori. Zajedno sa parohijskim domom, obnovljena je 2009. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija