Društvo

Temperaturni skokovi pred Novu godinu - ove nedelje oscilacije u temperaturi, od sledeće sedmice stižu hladniji dani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2021

-

09:48

Temperaturni skokovi pred Novu godinu - ove nedelje oscilacije u temperaturi, od sledeće sedmice stižu hladniji dani
Temperaturni skokovi pred Novu godinu - ove nedelje oscilacije u temperaturi, od sledeće sedmice stižu hladniji dani - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Narednih dana, do četvrtka, u Srbiji će biti relativno hladno i suvo vreme, a nakon toga, do Nove godine, možemo da očekujemo nešto toplije dane sa temperaturom do 15 stepeni Celzijusa, kažu meteorolozi za Euronews Srbija.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za Euronews Srbija da će u sredu i četvrtak Srbija biti pod uticajem hladne vazdušne mase, ali objašnajva da to ne znači da nas čekaju ledeni dani.

"Mi smo zapravo na obodu te hladnije vazdušne mase, a to znači da hladna masa ne udara direktno u nas. To znači da će tih dana biti prohladnoi  suvo, a jutru će biti umeren do jak mraz. Minimalna temperatura biće od - 10 do -3 stepena Celzijsa, dok će u Sjenici i okolini biti dosta hladnije i temperatura će se kretati između -15 do čak -20 stepeni. Maksimalna dnevna temperatura kretaće se između jedan i četiri stepena", kaže Đurić.

Međutim, nakon ovako hlanijeg talasa, sledi nam priliv nešto topijeg vazduha koji nam stiže sa Metiderana. Meteorolog Ljubica Gojković kaže da ćemo od pekta već uživati u nešto toplijim danima. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Od petka nam stižu više temperature. Pred nama će biti toplih 5 dana, međutm kiša je izvesna jer zbog priliva vlažnog Mediteranskog vazduha doći će i do formiranja kišonosnih oblaka", kaže Gojković. 

Ovo potvrđuje i Đurić koji za petak najavljuje toplije vreme u gotovo celoj zemlji. Kaže da će se tempratura tog dana kretati između 10 i 15 stepeni Celzijusa, sem u Negotnskoj krajini, gde će, kaže, biti nešto hladnije. 

Za vikend i početak naredne nedelje, kaže Đurić, slično vreme. 

"Tepmeratura će se kretati od 10 do 15 stepeni Celzijsa, a to zapravo znači da će za 10 stepeni biti toplije od proseka. Biće umereno oblačno vreme, uglavnom suvo, sem na severu kada se u subotu može očekivati slabija kiša. Za tada se očekuje i pojačanje južnog vetra", kaže Đurić.

Zahlađenje pred doček Nove godine

Međutim, prema trenutnim prognozama već od srede oko sledi novo zahlađenje sa kišom, a na planinama će biti i sneg. Đurić objađnajva da će zahlađenje biti u takvom obliku da i pored pada temperature ona će opasti na prosečne vrednosti za ovo doba godine, pa će se kretati oko četiri do pet stepena Celzijusa.

Što se novogodišnje noći tiče, za sada, i Đurić i Gojović kažu da se ekstremne vremenske prilike se za sada ne prognoziraju, ali i dodaju da, dugoročne prognoze treba uzeti sa rezervom, jer dinamični uslovi u atmosferi često menjaju svoje uobičajene obrasce te ih je teško predvideti i dati tačna buduća stanja atmosfere.

Prema tenutnim prognozama, Nova godina će biti, kaže Đurić, u skladu sa kalensarom.
"Već u drugoj polovini naredne nedelje možemo da očekujemo hladnije vreme. Temperetarua će već od 30. decembra početi da pada, biće hladno i u novogodišnjoj noći pa će se ona kretati oko ili ispod nule", kaže Đurić.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Decembar prosečno hladan, januar hladniji i suvlji"

Inače, na sajtu RHMZ-a piše da srednja minimalna temperatura vazduha u decembru ima vrednost u granicama višegodišnjeg proseka. Sa druge strane, za januar se prognozira količina padavina u domenu proseka u Srbiji. Januarska količina padavina u nižim predelima može biti od 35 do 50 milimetara, a na planinama od 60 do 80 milimetara. Očekuje se da u januaru broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 10 do 15, a u brdskoplaninskim krajevima od 13 do 16.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija