Društvo

Jovanović: Virus ne poznaje granice, epidemija se ne može zaustaviti individualno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2021

-

13:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan pripravnosti za epidemije obeležava se danas u cilju promovisanja svesti i delovanja na prevenciji, spremnosti i partnerstvu protiv epidemija zaraznih bolesti, a po odluci generalne skupštine UN. 

Direktorka Instituta za javno zdravlje " Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da se epidemija ne može zaustaviti individualno i da virus ne zna za granice.

Ona je za Euronews Srbija pojasnila da se sprembnost za reagovanje u vanrednim situacijama uvek ogledala u različitim preporukama u zavisnosti od uzročnika ili rizika na koje treba obratiti pažnju.

"Međutim, kada je u pitanju preporuka za reagovanje u vanrednim situacijama koje su izazvane infektivnim agensom, odnosno zaraznim bolestima, to podrazumeva podjednako reagovanje zdravstvenog sektora, ali i svih drugih sistema koji doprinose brzom odgovoru na rizik koji ugrožava zdravlje celokupnog stanovništva", navela je ona.

Napominje da se Srbija nalazi u vanrednoj situaciji, kada je u pitanju epidemija virusa korona i da u "skladu sa tim sistem i država reaguje". 

"Epidemije se ne mogu zaustaviti individualno, radi se o globalnoj pojavi, koja ima pandemijski karakter, povezana je sa putovanjima. Virus ne zna za granice, na kontrolu širenja virusa postupa se globalno i na identičan način", zaključila je ona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija