Društvo

Lončar o proslavama: Kontrolisaćemo poštovanje mera, nemojte da računate da vam je država tata i mama

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

13:55

Lončar o proslavama: Kontrolisaćemo poštovanje mera, nemojte da računate da vam je država tata i mama
Lončar o proslavama: Kontrolisaćemo poštovanje mera, nemojte da računate da vam je država tata i mama - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da ne može država da određuje građanima da li će da idu na proslave, jer je to na njima da odluče, ali je poručio da će se kontrolisati poštovanje propisanih mera.

"Građani, nemojte da računate da vam je država tata i mama, pa da će da vam određuje da li ćete da idete na žurku ili ne. Dovoljno smo uradili, obezbedili kapacitete, lekove, vakcine", rekao je Lončar u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje novinara zašto na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba nisu pooštrene mere i kako ćemo se boriti sa rizicima imajuću u vidu predstojeće proslave praznika.

Lončar je poručio da bi svako ko organizuje bilo šta trebalo da zahteva da oni koji dolaze budu ili vakcinisani ili da imaju negativan PCR ili antigenski test.

"Zašto nismo pooštrili mere? Da kažemo ne može, onda će svi da odu ilegalno, pa će biti problema koliko hoćete. Zar stvarno mislite da mi ništa ne znamo? Kada kažemo da nešto ne radi ili je ograničeno radno vreme onda se iznajmljuju stanovi, kuće, skupi se veliki broj ljudi i odatle posle imamo mnogo zaraženih", rekao je Lončar.

Naveo je da će proslava biti i da će se kontrolisati poštovanje propisanih mera.

"Pa ne slavi se ujutru u devet sati već uveče, a zna se koje su mere posle 20 sati i njihovo poštovanje ćemo sigurno kontrolisati. Ako se nekom isplati da plaća kazne od 300.000, 500.000 dinara, nema nikakavih problema, ali pre svega bi trebalo da se vodi računa o sprečavanju širenja zaraze", dodao je Lončar.

Naveo je da još nisu sve bolnice izašle iz kovid sistema i ponovo apelovao na sve građane da se vakcinišu.

"Ovo traje već dve godine, ne znamo dovoljno, ali znamo šta može da nam pomogne, a to je da ako isteklo šest meseci od druge doze vakcine treba da primimo buster dozu, a ako se nismo vakcinisali, da primimo prvu dozu, posebno ako smo mladi", rekao je Lončar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija