Društvo

Novi rekord u Srbiji: Dramatičan rast broja novozaraženih koronom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2022

-

15:15

Novi rekord u Srbiji: Dramatičan rast broja novozaraženih koronom
Novi rekord u Srbiji: Dramatičan rast broja novozaraženih koronom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 sata na koronavirus je testirano 39.740 osoba, od čega je pozitivno njih 18.006.

Preminulo je 26 osoba, a hospitalizovano je 2.559, od čega je na respiratorima 109.

Ovo je najveći dnevni broj pozitivnih na koronavirus u Srbiji od početka pandemije. Prethodno je najveći broj infekcija koronom zabeležen 13. januara, a tada ih je bilo 13.753.

Podsetimo, juče je u Srbiji bilo 12.797 novozaraženih, a preminulo je 27 osoba.

Medicinski deo Kriznog štaba i Tim za škole održavaju danas konsultacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, a sutra će biti doneta konačna odluka kako će đaci u centralnoj Srbiji početi drugo polugodište 24. januara. Još jednom će se analizirati koliko je dece školskog uzrasta trenutno zaraženo virusom korona, ali i virusom gripa.

Osnovci u Vojvodini juče su krenuli u školu regularno i nastavu prate iz školskih klupa, dok je za  srednjoškolce u severnoj pokrajini drugo polugodište počelo 10. januara i oni ove nedelje idu po kombinovanom modelu – dan u školi, dan od kuće.

Zbog velikog broja zaraženih u Srbiji, ponovo je javnosti pokrenuto pitanje da li treba produžavati zimski raspust? Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje online. Navode da su takav stav zauzeli imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi nego prethodni sojevi i zahvata decu.

U Ministarstvu prosvete kažu da će odluka kako će nastava biti organizovana u drugom polugodištu za đake u centralnoj Srbiji biti doneta u sredu, kada je zakazana sednica Tima za škole.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija