Društvo

Kakvo nas vreme čeka za vikend: Narednih dana temperature u minusu, do kada će padati sneg

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/01/2022

-

10:06

Kakvo nas vreme čeka za vikend: Narednih dana temperature u minusu, do kada će padati sneg
Kakvo nas vreme čeka za vikend: Narednih dana temperature u minusu, do kada će padati sneg - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Sava Radovannović, Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Prvog dana vikenda očekuje nas novo prolazno naoblačenje koje celoj zemlji donosi susnežicu i sneg. Narednih dana temperatura će dodatno opasti. Kako navodi meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković, ovo naoblačenje uzrokovano je prilivom vlažnog vazduha sa severa, koje će tako narednih dana doneti i dodatno zahlađenje.

"Slab i umeren sneg počinje da pada već u ranim jutarnjim satima, a njegov prestanak u severnim predelima očekuje se uveče, što će mestimično uzrokovati manji porast visine snežnog pokrivača", navela je Gojković.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Južno od Beograda sneg će padati i tokom noći, a u nedelju će provejavati samo na višim planinama. Drugog dana vikenda severni predeli će uglavnom biti sunčani i suvi, a promenljivo oblačno ostaje u centralnim predelima, ali i na jugoistoku Srbije. 

"I narednih dana severozapadni i zapadni vetar duvaće uglavnom umerenim i povremeno pojačanim intenzitetom, što će uzrokovati i dodatnih efekat hlađenja, te će subjektivni osećaj temperature biti kao da je hladnije za 5 do 10 stepeni u odnosu na izmerene vrednosti", navela je meteorolog Gojković.

Jutarnja temperatura u subotu oko -3, a u nedelju oko -5 stepeni. Sličan trend zahlađenja prognozira se i za dnevne temperature. U subotu maksimalna od -2 na jugoistoku, pa do 3 na severozapadu, a u nedelju za stepen, dva hladnije. Jutra će do utorka biti sve hladnija, za kada se prognozira temperatura oko -10. podeljka u većini mesta.

Meteorolog Đorđe Đurić na svojoj Fejsbuk stranici navodi vrlo brzo očekuje se jače naoblačenje sa snegom, a doći će i do manjeg formiranja snežnog pokrivača.

"Kako će se Srbija i u subotu nalaziti između ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, biće vetrovito. Severno strujanje uslovljavaće priliv hladne vazdušne mase sa severoistoka, a jak severni vetar u predelima sa snegom i mećavu", navodi Đurić.

Početak naredne nedelje najhladniji

Inače, iako će Srbiju narednih dana zahvatiti hladan vazduh, povremeno i sneg, glavnina ledenog vazduha i obilnih snežnih padavina premeštaće se sa istoka Evrope i Rusije prema oblasti Crnog mora, istoka Balkana i prema Turskoj i Grčkoj, tj. istočnije od Srbije, tako da će Srbija biti samo na rubnom delu ledene vazdušne mase sa istoka, navodi Đurić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako dodaje, očekuje se znatno manje padavina, a toplije će biti sa zapada.

"Zbog toga će narednih dana veoma obilnog snega biti širom Turske, a dodatne količine snega očekuju se i zbog morskog efekta snega, jer će ledeni vazduh prelaskom preko toplije površine Crnog i Egejskog mora doneti sneg, tako da će sneg zabeleti i grčka ostrva u Egejskom moru, a na severnoj obali Turske očekuje se i preko pola metra snega.

Dodaje da će Srbija od nedelje biti pod uticajem snažnog anticklona i očekuju se veoma visok vazdušni pritisak, uz uglavnom suvo i stabilno, ali i hladno vreme.

"Na severu će biti suvo, a u ostalim predelima može biti provejavanje slabog snega, naročito na planinama, ali se značajniji sneg ne očekuje. Od nedelje do utorka u većem delu Srbije očekuju se ledeni dan (maksimalna temperatura tokom celog dana 0 ili ispod 0°C), a maksimalne temperature bile bi od -4 do 1°C, dok se ujutro očekuje umeren do jak mraz", kaže Đurić.

Prema rečima meteorologa Euronews Srbija, najhladniji dan u narednom periodu biće  biće ponedeljak sa dnevnom temperaturom ispod nule, a najhladnije jutro očekuje nas u utorak.  Nakon toga, sredinom nedelje, dolazi do blagog otopljenja, ali i naoblačenja koje će nam doneti kišu i susnežicu, a planinama sneg.

"Dakle, još do utorka ostaje promenljivo oblačno, a u sredu u naoblačenju sa padavinama", navodi Ljubica Gojković.

Iako nam polje visokog vazdušnog pritiska donosi stabilizaciju vremena praćenu delimičnim razvedravanjem, nemojte da vas sunce zavara jer će vazduh biti hladan, a pojava mraza i poledice očekuje se i u narednim danima.

Što se tiče bioprognoze, ona je i dalje nepovoljna za većinu hroničnih bolesnika, jer česta promena vazdušnog pritiska nepovoljno utiče na naš kardiovaskularni sisteme.

Od meteoropatskih reakcija mogući su neraspoloženje, razdražljivost, pospanost, ali i glavobolja, te se preporučuje oprez i povećana pažnja u saobraćaju.
 

Komentari (0)

Srbija