Društvo

Počelo je drugo polugodište: Kakva je situacija u školama centralne Srbije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

24/01/2022

-

12:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Epidemijska situacija se ne smiruje - danima je veliki broj novozaraženih, a redovi ispred kovid ambulanti i dalje su dugački. Ipak, po odluci Tima za škole i Kriznog štaba, zimski raspust nije produžen i danas se učenici u centralnoj Srbiji vraćaju u školu.  

Osnovci od prvog do četvrtog razreda su u školskim klupama, dok đaci od petog do osmog razreda, kao i srednjoškolci, nastavu prate po kombinovanom modelu, podeljeni u dve grupe. S obzirom na to da se omikron soj brzo širi, apel nadležnih je da se u školama strogo poštuju sve epidemijske mere, kako bi se smanjio broj novoobolelih

Stavovi roditelja su podeljeni - dok jedni smatraju da bi deca ipak trebalo da idu u školu uz sve mere predostrožnosti, drugi su za onlajn nastavu. U Sindikatu prosvetnih radnika Niša smatraju da je početak polugodišta trebalo odložiti bar za nedelju dana.

"Pre nekoliko godina smo odložili nedelju dana zbog gripa, pa zbog velikog snega, takođe jednu nedelju. Sad u situaciji kada imate  više od 17 hiljada zaraženih  dnevno, ponašamo se kao da je sve normalno. Nije zgodno ni roditeljima, ne znaju šta će im doneti dete ili će oni poslati virus u školu, a tek o nastavnicima niko ne vodi računa", rekao je za Euronews Srbija učitelj Miroslav Savić iz Sindikata prosvetnih radnika Niša.

Savić ukazuje i na to da, ako se nastavnici zaraze a nema adekvatnih zamena, to može da predstavlja ozbiljan problem jer škola ne može da funkcioniše.

Za sada, međutim, u većini niških škola situacija nije takva.

"Od 90 profesora i 790 učenika, deset učenika je pozitivno i jedan profesor, dva đaka su u izolaciji. Što se neodlaganja tiče, mislim da je prava odluka, možda je trebalo svi da krenemo pa da vidimo šta i kako", rekao je za Euronews Srbija direktor gimnazije "9. maj" iz Niša, Nenad Disić.

Iako je, saglasni su i roditelji i nastavnici, neposredna nastava nezamenjiva, svi  đaci, bar još neko vreme, neće se vratiti u školske klupe s obzirom na to da raste broj zaraženih, među kojima je najviše dece.  

"Trenutno je troje zaraženih kolega, nekoliko učenika, nemamo još validne podatke. Situacija je neizvesna, ne možemo dugoročno ništa da planiramo, ali ćemo se truditi da nesmetano organizujemo nastavu", rekla je direktorka OŠ "Radoje Domanović" iz Niša Dušica Tričković.

Kako je objasnio načelnik Školske uprave Niš Predrag Nešović, nije veliki broj zaraženih učenika i nastavnika na teritoriji Niša, a ukoliko se taj broj poveća, onda će se preduzeti neophodne mere. Dodao je i da su škole u seoskim sredinama opremljene računarima, i da je sada situacija znatno bolja nego ranije kada je u pitanju onlajn praćenje nastave.

Komentari (0)

Srbija