Društvo

Još jedan ledeni dan pred nama, temperatura do minus 15 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2022

-

07:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod je ovog jutra izdao crveno upozorenje na niske temperature za Banat i južnu i jugoistočnu Srbiju, što znači da se temperatura spustila ispod minus 15 stepeni Celzijusa, a ovako niske temperature smatraju se veoma opasnim za ljude i životinje, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

"Za celu zemlju izdato je i žuto upozorenje na sneg i poledicu. Sneg koji se juče topio, tokom noći se ponovo zaledio, te su i ovog jutra kolovozi i trotoari bili klizavi i potencijalno opasni za sve učesnike u saobraćaju", kaže Gojković.

Dodaje da se ovog jutra temperatura kretala daleko ispod normale i mestimično je dostizala minus 20 stepeni Celzijusa. Osim u Sjenici, ovako niska temperatura zabeležena je u Banatskom Karlovcu i na Kopaoniku. U ostalim gradovima temperatura se kretala oko minus 14 stepeni, a u Beogradu je izmereno minus osam.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Pred nama je još jedan ledeni dan sa temperaturom koja će samo na kratko preći nula stepeni, i to na krajnjem severozapadu Srbije. U ostalim mestima i danas ispod nule. U Beogradu i Novom Sadu do  minus dva 2, a u južnijim predelima oko minus pet stepeni Celzijusa", kaže Gojković.

Navodi da će usled uspostavljanja stabilne atmosferske situacije vreme do kraja dana biti vedro, sunčano i suvo, a vetar slab. Samo će u Timočkoj krajini povremeno duvati pojačan zapadni i severozapadni vetar.

"Priliva vlage sa severa, u večernjim satima, donosi nam naoblačenje koje se zadržava sutra tokom celog dana. Ovi oblaci će samo mestimično doneti slab sneg i to uglavnom u centralnim i južnim predelima. Osim naoblačenja, u sredu, već u jutarnjim satima stiže nam otopljenje, koje će prvo zahvatiti sever, uzrokujući da jutarnja temperatura bude oko minus dva stepena Celzijusa", rekla je ona.

Dodaje da od četvrtka otopljenje možemo očekivati i u ostalim predelima, kada će maksimalna dnevna na zapadu i istoku dostizati pet stepeni.

"U ostalim mestima očekuje se za stepen, dva hladnije. Četvrtak će biti sa više sunca, a u petak ponovno naoblačenje, koje će biti praćeno slabom kišom, snegom i susnežicom", rekla je Gojković.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija