Društvo

Ove nedelje hladnije, a nakon toga stižu prolećne temperature - šta nas čeka u prvoj polovini februara?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

07:12

Ove nedelje hladnije, a nakon toga stižu prolećne temperature - šta nas čeka u prvoj polovini februara?
Ove nedelje hladnije, a nakon toga stižu prolećne temperature - šta nas čeka u prvoj polovini februara? - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Do sredine prve nedelje februara biće umereno hladno, sa mogućim prolaznim padavinama, ali nakon toga nam sledi duži period stabilnijeg vremena sa temperaturama nešto iznad proseka za ovo doba godine, ocenjuju metorolozi. 

Oni naglašavaju da je nezahvalno prognozirati kakvo će vreme biti tokom celog meseca, ali sudeći prema trenutnim podacima u prvoj polovini meseca nas čekuju topliji dani koji će prouzrokovati i topljenje snega, ali ne i bujice reka.

Ulazimo u drugu polovinu ove radne nedelje sa nešto više vedrih i sunčanih perioda. Kako kaže meteorolog Euronews Srbija, Ljubica Gojković, nakon prolaska hladnog fronta sa severa koji nam je juče doneo tmurno i oblačno vreme, vazdušni pritisak iznad naše zemlje postepeno raste, što znači stabilizaciju vremenu, postepen prestanak padavina i razvedravanje.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Ono će danas prvo zahvatiti severne i zapadne predele, uz prolaznu oblačnost sredinom dana, ali bez padavina. Iznad centralne i južne Srbije, međutim i dalje se zadržavaju oblaci iz kojih će, samo u višim predelima jugoistočne i jugozapadne Srbije, povremeno provejavati sneg. Do kraja dana delimično razvedravanje zahvata celu zemlju", kaže Gojković.

Zbog vedrog neba tokom noći mraza je i ovog jutra bilo u severnijim predelima, a temperatura se kretala od jedan u Novom Sadu, pa do tri stepena u centralnoj Srbiji. Severozapadni vetar koji i danas duva nešto jačim intenzitetom činiće da maksimalna dnevna temperatura ne prelazi 7. podeljak. Najtoplije će biti u Negotinu i Loznici, a sa temperaturom oko 4 stepena i danas u južnim delovima zemlje, dodaje Gojković.

"Ulazimo u period suvog i relativno toplijeg vremena"

Meteorolog Marko Čubrilo ističe da će do petaka biti nešto hladniji dani posebno u poređenju sa onima koji nam sleduju i da polako "ulazimo u period suvog i relativno toplijeg vremena".

"Još u četvrtak će ponegde posle hladnog jutra tokom dana biti uslova za slabe padavine i to uglavnom na istoku regiona, dok će nad ostalim predelima preovlađivati sunčano i malo toplije. Severozapadni vetar će polako slabiti, dok će posle jutra uz minimum od minus tri do jedan stepen Celzijusa, dnevni maksimum biti od četiri do deset stepeni Celzijusa", navodi Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Kako kaže, od petka ulazimo u duži period pretežno sunčanog i relativno toplog vremena, a ovo takođe potvrđuje meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković koja kaže da će tog dana temperatura ići i do 12 stepeni Celzijusa.

"Petak će osvanuti hladan sa temperaturom oko i malo ispod nule, ali će tokom dana doći do otopljenja u celoj zemlji, sa temperaturom koja će na zapadu prelaziti 12 stepeni. U ostalim mestima međutim, biće malo svežije. Tokom dana vedro i sunčano, sa ponekim prolaznim oblakom, a uveče i tokom noći novi front sa severa Evrope donosi nam prolazno naoblačenje", ističe i dodaje:

"Ono će biti praćeno slabom kišom, a umeren i povremeno pojačan severozapadni vetar uzrokovaće zahlađenje od nekoliko stepeni", kaže Gojković, koja dodaje da će nakon prolaska hladnog fronta, iznad naše zemlje ponovo doći do porasta vazdušnog pritiska što, objašnjava ona, donosi stabilizaciju vremena. 

Meteorolozi za vikend najaljuju promenljivo, ali toplo vreme.

"U subotu je moguće prolazno naoblačenje uz slabu kišu u nižim, i sneg u višim predelima", kaže Čubrilo, koji dodaje da nas već u nedelju očekuje stabilnije vreme. 

S druge strane, meteorolog Nedeljko Todorović kaže za Euronews Srbija da je za vikend sneg moguć jedino na planinama ali, kako dodaje on će se brzo i topiti.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Zbog viših temperatura sneg se neće zadržati. On će brzo da se topi i sliva sa planina, ali pošto neće biti velike količine, nema ni rizika od nastanka bilo kakvih bujica", objašnjava Todorović.

Inače, meteorolozi za početak naredne nedelje kažu da će ga obeležiti prolazno naoblačenje sa slabom kišom, ali i dalje stabilne temperature.

"Prema trenutnim prognostičkim modelima već u utorak dolazi do stabilizacije vremena koje će se zadržati do kraja naredne nedelje. To znači da će vreme biti vedro i sunčano, a povremen priliv vlage doneće nam i prolaznu oblačnost. Sredinom nedelje očekuje se da temperatura nakratko dostigne 15 stepeni, ali će prosečna dnevna temperatura biti oko 10 stepeni Celzijusa što je iznad proseka za ovo doba godine", rekla je Gojković.

Komentari (0)

Srbija