Društvo

Jerotijević: Tim za škole bi trebalo da se oslanja na podatke o broju zaraženih iz zdravstvenih ustanova, a ne škola

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

16:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tim za škole danas razmatra modele nastave za narednu nedelju. Mlađi osnovci ove nedelje nastavu prate direktno, iz školskih klupa, dok učenici od petog do osmog i srednjoškolci idu po kombinovanom modelu.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da škola nije mesto "transmisije virusa", a to potkrepljuju podatkom da je u prošloj nedelji među decom školskog uzrasta bilo  5.480 (0,71 odsto) obolelih.

Sa druge strane Unija sindikata prosvetnih radnika upozorila je da u školama nema prave evidencije o broju đaka zaraženih virusom korona, da Tim za škole pri donošenju odluke o nastavi ne treba da se oslanja na podatke obrazovnih, već zdravstvenih ustanova.

Vesna Jerotijević, učiteljica OŠ "Milica Pavlović" iz Čačka smatra da je Tim za škole već doneo pogrešnu odluku jer nije produžen zimski raspust.

"U pitanju su bila samo četiri radna dana. S obzirom na to da su već doneli pogrešnu odluku o početku drugog polugodišta očekujem da će ova današnja odluka takođe biti pogrešna. Naime, ima nekih naznaka da pokušavaju da ublaže i amortizuju situaciju, tako što će praznične dane za Sretenje produžiti na celu nedelje. Zar nije bilo pametnije doneti odluku da se zimski raspust produži za nedelju dana, nego sada posle dve, tri nedelje nastave u drugom polugodištu praviti prekid od nedelju dana“, kaže Jerotijević za Euronews Srbija.

Škole nemaju prave podatke o zaraženima

Ona je navela da škole nemaju prave informacije o broju zaraženih učenika, jer roditelji nisu u obavezi da prijave da li je dete zaraženo virusom korona. Podseća da lekari iz dečjih dispanzera svakodnevno poručuju da je veliki broj zaražene dece, te da Tim za škole pri donošenju odluke o nastavi treba da se oslanja na njihove izveštaje.

"Ne čudi me informacija da su iz Ministarstva prosvete zadovoljni podacima koje dobijaju sa terena jer ti podaci nisu validni. Zamislite da dečje dispanzere pitate o uspehu i disciplini učenika. Kako oni da vam odgovore na to pitanje. Tako su školama postavili pitanje koliko je dece pozitivno na kovid – 19. Deca se mahom ne tesrtiraju.  Dispanzeri već nedelju dana alarmiraju javnost da je 50 odsto testirane dece pozitivno.  Dispanzeri upozoravaju da imaju povećan broj pregleda i pozitivne dece, a škole o tome nemaju pojma", navela je ona.

AP/Darko Vojinović, Michael Probst

 

Objasnila je i kako to izgleda u praksi. Navodi da skoro u svim odeljenjima svakodnevno izostaje pet do deset učenika, a da učitelji i nastavnici do kraja radnog dana nemaju podatak zbog čega su deca izostala. Sa druge strane u obavezi su već posle sat ili dva od početka nastave da popune tabelu koliko je pozitivnih učenika tog dana.

"Kolege ne znaju šta da upišu i upišu nulu. Onda ministar prosvete objavi da je to mali procenat zaraženih. Potrebno je da se pitaju zdravstvene ustanove, da se prate njihovi podaci, koliko je dece bilo na pregledu, koliko je pozitivno. Njihove podatke Tim za škole treba da analizira, a ne podatke nastavnika. Mi obrazujemo decu, mi ih ne lečimo i ne testiramo“, kaže ona.

Koliko je teško organizovati zamenu

Zbog velikog broja zaraženog nastavnog kadra, ali i pomoćnog osoblja teško je organizovati rad škola. Jerotijević navodi da je problem i kada se tetkica u školi razboli, jer onda njen posao mora da preuzme neko drugi što je teško u situaciji kada treba pojačano čistiti i raditi dezinfekciju škola.

"Kada je nastava u pitanju teško je obezbediti zamenu nastavnika i učitelja, jer veliki broj škola potražuje zamenu. Dolazimo u situaciju da spajamo odeljenja, da spajamo grupe, što u epidemiji ne da nije bezbedno, već je suludo. Međutim, kako da pokrijete čas ako je kolega javio da ne može da dođe“, pojašnjava ona.

Od početka školske godine mlađi osnovci nastavu prate iz školskih klupa, a Jerotijević navodi da je za taj uzrast veoma dragoceno što su išli u kontinuitetu prvo polugodište. Smatra i da za učenike nisu dobri česti prekidi u nastavi.

"Ako bude doneta odluka da se dani praznika spoje sa celom nedeljom deca će imati prekid od sedam dana, a zatim i prekid za Uskršnji raspust. To su prekidi u radu, oni taman uhvate zalet i onda stanu“, zaključila je ona.

Euronews

 

Inače, za državni praznik Sretenje neradni su 15 i 16. februar, a školskim kalendarom predviđeno je da neradni bude i 14. februar. 

Ogroman broj pacijenata na pedijatrijama

Načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica dr Biljana Jeremić kaže da imaju ogroman broj pacijenata, mnogo više nego u septembru i oktobru kada je u cirkulaciji bio delta soj virusa korona.

"Na svu sreću obično je to blaža klinička slika, nije povećan broj komplikacija kod dece. Imamo veći broj pozitivne dece u odnosu na prethodne talase. Od ukupnog broja testirane dece u januaru 60 odsto je pozitivno na virus korona. U talasu sa delta sojem bilo je 45 odsto pozitivnih“, rekla je Jeremić za Euronews Srbija.

Povećanje broja pregleda, ali i pozitivnih pacijenata, smatra ona, moglo se i očekivati, jer je omikron zarazniji od prethodnih sojeva. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija