Društvo

Vreme za vikend: Smena sunca, oblaka i kiše, temperatura iznad proseka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2022

-

08:03

Vreme za vikend: Smena sunca, oblaka i kiše, temperatura iznad proseka
Vreme za vikend: Smena sunca, oblaka i kiše, temperatura iznad proseka - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Vikend koji je pred nama donosi nam sunce, oblake, slabu prolaznu kišu, ali i temperaturu malo iznad proseka za ovo doba godine. Očekuje se da temperatura u pojedinim delovima zemlje bude i do 15 stepeni.

U ranim jutarnjim satima slaba kiša počela je da pada na krajnjem severu Vojvodine, a do sredine dana oblaci će prekrivati veći deo zemlje. Padavinska zona koja se postepeno premešta prema jugu stiže do Beograda i centralne Srbije do sredine dana, a u drugoj polovini dana Vojvodinu zahvata delimično razvedravanje, dok će još na višim planinama provejavati slab sneg.

Kako navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković, jutro će na severu biti relativno toplo. Zapadni vetar koji je duvao tokom noći uzrokovao je da minimalna temperatura mestimično bude i preko pet stepeni, međutim, na jugu i istoku i dalje ostaje sveže sa temperaturom oko nule.

"Iako će nam dodatni priliv vlage doneti oblake i kišu, osetnijeg zahlađenja neće biti. Tokom dana se očekuje temperatura oko 10. podeljka u većini mesta, ali će u centralnim predelima biti malo svežije", kaže Gojković.

Sredinom dana počeće da duva severozapadni vetar koji će u Vojvodini i Timočkoj krajini povremeno duvati pojačanim intenzitetom. U ostalim mestima biće nešto slabiji.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Meteorolog Đorđe Đurić takođe navodi da se u subotu popodne očekuje razvedravanje i nešto više temperature.

"Minimalna jutarnja temperatura u subotu od minus šest stepeni na jugoistoku do četiri stepena na severozapadu Srbije, maksimalna dnevna od osam do 12°C, u Beogradu do 11°C. Posle podne sa severa se očekuje razvedravanje", naveo je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

U nedelju će biti ponovo vedro i sunčano i bez bitnije promene temperature. Dakle, ujutru oko i malo iznad nule, a tokom dana do 10 stepeni.

"Uveče i tokom noći između nedelje i ponedeljka sa severa nam stiže naoblačenje koje će biti praćeno prvo slabim, a kasnije tokom dana i nešto obilnijim padavinama. Zapadni i kasnije severozapadni vetar duvaće pojačanim intenzitetom te će se činiti da je hladnije nego što će izmerene vrednosti temperature pokazivati", navela je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Meteorolog Đurić u svojoj objavi navodi da će u Beogradu temperatura u nedelju dostići i 14. podeljak.

"U nedelju će ojačati polje anticiklona, pa će biti stabilno i sunčano. Jutro će niti hladno, uz slab do umeren mraz, ponedge i uz maglu, a tokom dana relativno toplo. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 14 stepeni", napisao je Đurić.

Od srede vedro i toplije

Jutro će u ponedeljak biti relativno toplo i očekuje se da temperatura mestimično prelazi šest  stepeni. Tokom dana, a usled prolaska hladnog fronta, neće biti otopljenja i temperatura će biti slična jutarnjim vrednostima.

"Nakon prolaska fronta doći će do postepenog uspostavljanja polja visokog vazdušnog pritiska. Oblačno i prohladno, ali uglavno suvo vreme sa pojačanim vetrom imaćemo još u utorak, a od srede sledi stabilizacija vreme, razvedravanje i otopljenje, koje će mestimično uzrokovati da temperatura prelazi i 15. podeljak", kazala Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija