Život

Upozoravajuće otkriće naučnika: Mont Everest za manje od tri decenije izgubio led koji se formirao 2.000 godina

Komentari

Autor: CNN

03/02/2022

-

22:21

Upozoravajuće otkriće naučnika: Mont Everest za manje od tri decenije izgubio led koji se formirao 2.000 godina
Upozoravajuće otkriće naučnika: Mont Everest za manje od tri decenije izgubio led koji se formirao 2.000 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveći glečer koji se nalazi na najvišoj planini na svetu ubrzano gubi led koji se decenijama stvarao, a sve zbog klimatskih promena koje je čovek izazvao, pokazala je najnovija studija.

Novo otkriće može da posluži kao upozorenje da ubrzano topljenje glečera na najvišim tačkama planete može da dovede do još većeg uticaja na klimatske promene. Topljenjem leda povećava se opasnost od nastanka lavina i nestaju zalihe sveže vode od koje zavisi oko 1,6 miljardi ljudi koji žive u planinskim oblastima širom sveta.

Tanjug/AP/Felipe Dana

 

Led koji se formirao 2.000 godina na glečeru Južni Kol otopio se tokom proteklih 25 godina, što znači da se otanjio 80 puta brže nego što mu je bilo potrebno da se formira.

Tim naučnika i planinara posetio je ovaj glečer 2019. godine i prikupio uzorke sa deset metara duge ledene kore. Osim toga, postavili su i dve najvišlje automatske vremenske stanice kako bi prikupljali podatke o vremenskim uslovima i dobili odgovor na pitanje da li na najveće glečere utiču klimatske promene.

Naučnici su sada došli do odgovora koji potvrđuje da zagađenje pogađa i najskrivenije kutke na zemlji kao i da ometa balans u prirodi koji obezbeđuju ledom i snegom pokrivene površine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin