Nauka

Strepnja od glečera "sudnjeg dana": Topljenjem leda veličine Britanije, nivo mora može da poraste za pola metra

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2021

-

13:53

Strepnja od glečera "sudnjeg dana": Topljenjem leda veličine Britanije, nivo mora može da poraste za pola metra
Strepnja od glečera "sudnjeg dana": Topljenjem leda veličine Britanije, nivo mora može da poraste za pola metra - Copyright AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su upozorili na opasnost koja preti na ledenom pokrivaču Zapadnog Antarktika, pošto bi se jedan glečer, veličine teritorije Britanije, mogao ubrzano raspasti i istopiti, što može podići nivo mora širom sveta za više od pola metra.

Naučnici koji su se ove nedelje sastali u Nju Orleansu alarmirali su javnost, nakon što su se pojavile velike pukotine na vrhu i ispod glečera "Thwaites", jednog od najvećih na svetu, zbog čega se strahuje da bi se mogao raspasti i istopiti u roku od pet godina ili čak i manje, piše britanski list "Gardijan".

Taj glečer je oko 100 puta veći od grebena Larsen B, i sadrži dovoljno vode da podigne nivo mora širom sveta za više od pola metra. Doprinosi sa oko četiri odsto godišnjem globalnom porastu nivoa mora i naziva se najvažnijim glečerom na svetu, čak i glečerom “sudnjeg dana”.

Takođe, najnoviji satelitski snimci pokazuju da se sada topi mnogo brže nego devedesetih godina prošlog veka. Pre dvadeset godina, oblast leda za koju se smatralo da je teška skoro 500 milijardi tona dramatično se odvojila od antarktičkog kontinenta i razbila se u hiljade ledenih bregova koji su ušli u Vedelovo more.

Poznato je da se ledeni greben Larsen B od 3.250 kvadratnih kilometara ubrzano topi, ali niko nije predvideo da će biti potrebno samo mesec dana da se 200 metara debelog leda potpuno raspadne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin