Nauka

EPA prvi put "priznala", za klimatske promene odgovorni i ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2021

-

10:33

EPA prvi put "priznala", za klimatske promene odgovorni i ljudi
EPA prvi put "priznala", za klimatske promene odgovorni i ljudi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) objavila je izveštaj u kome je prvi put navela da su za klimatske promene bar jednim delom odgovorni ljudi.

Agencija je to navela u novom izveštaju koji je administracija predsednika Donalda Trampa odlagala od 2017. godine, prenosi BBC.

Izveštaj o pokazateljima klimatskih promena prikazuje tabelarno do koje mere se glečeri smanjuju, nivo mora raste, a poplave se povećavaju.

Dok je Tramp bio predsednik SAD, EPA izveštaji nisu ažurirani, kao ni dok je tu finciju obavljao Barak Obama.

Unsplash

 

Tramp je dugo bio skeptičan prema klimatskim promenama izazvanim ljudskim faktorom, ponekad ih je nazivao "podvalom",a službenik za štampu EPA rekao je za BBC da do izveštaja od srede, agencija nikada ranij, čak ni tokom Obaminog mandata, nije globalno zagrevanje barem delimično pripisivala ljudskim aktivnostima.

Izveštaj EPA sadrži podatke desetina američkih agencija i pokazuje štetu koju su klimatske promene već prouzrokovale.

Rekordno visoke temperature u okeanima

EPA navodi da su poplave obalskog područja pet puta češće, posebno u gradovima duž Atlantskog okeana i Meksičkog zaliva, nego 1950-ih, a da se Arktički morski led proređuje, a septembra 2020. zabeležena je njegova druga najmanja količina ikada zabeležena.


Okeanske temperature takođe su dostigle rekordno visoke vrednosti 2020. godine, a voda je postala kiselija tokom protekle decenije.

Unsplash

 

Izveštaj navodi i da sezone divljih požara počinju ranije i traju duže,a da se tropski talasi javljaju oko tri puta češće nego 1960-ih.

Količina potrošnje energije leti se skoro udvostručila od 1973, pa je tako u 2015. godini klimatizacija činila 17 odsto prosečne potrošnje energije američkog domaćinstva.

Zanimljivo je da su se slučajevi Lajmske bolesti gotovo udvostručili od 1991, pošto se krpelji, insekti koji sisaju krv i šire virus, pojavljuju u nekim regionima gde ranije nisu mogli da prežive hladnoću.

Komentari (0)

Magazin