Društvo

Proleće u februaru sa temperaturom do 16 stepeni - kada nam stiže zahlađenje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

07:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Polje visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad Mediterana zadržava oblake dalje od juga Evrope i Balkanskog poluostrva, što nam donosi vedro, sunčano i suvo vreme, sa neobično toplim danima za prvu polovinu februara, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"Vedro nebo tokom noći uzrokovalo je izračivanje toplote sa tla, što je dovelo do toga da temperatura i ovog jutra bude oko i malo iznad nule. Toplije je bilo jedino u Beogradu, koje je postalo takozvano 'urbano ostrvo toplote', što je svojevrsan fenomen katakterističan za veće gradske sredine", kaže Gojković. 

Dodaje da tokom dana južno strujanje i topla vazdušna masa donose temperaturu nalik na rano proleće. Maksimalna dnevna će mestimično prelaziti 16 stepeni, dok će u većini mesta biti oko 14 stepeni Celzijusa.

"Slab južni vetar duvaće tokom celog dana, a već tokom noći ponovo se okreće na zapadni i severozapadni pravac, ali bez pojačanja intenziteta", rekla je ona.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

I u petak ćemo imati slično vreme, toplo, sunčano i suvo, ali samo u prvoj polovini dana. Poslepodne i uveče sa severozapada nam pristižu oblaci kao najava nadolazećeg hladnog fronta. On će biti praćen slabim padavinama, pojačanim severozapadnim vetrom i hladnom vazdušnom masom, koja se zadržava za vikend. 

"Prolazno naoblačenje imaćemo samo tokom noći, jer u subotu, već u jutarnjim satima dolazi do postepenog razvedravanja. Vikend će biti promenljivo oblačan i suv, ali hladan, a otopljenje se prognozira za početak naredne nedelje, kada će temperatura ponovo prelaziti 12 stepeni", dodaje Gojković.

Kaže da prema trenutnim prognostičkim modelima novu promenu vremena možemo da očekujemo sredinom naredne nedelje, a do tada možemo uživati u prijatno toplim i vedrim danima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija