Društvo

Kolegijalnost na Mašincu: Stariji studenti pomažu mlađim kolegama da spreme ispite

Komentari

Autor: S. T.

12/02/2022

-

14:44

Kolegijalnost na Mašincu: Stariji studenti pomažu mlađim kolegama da spreme ispite
Kolegijalnost na Mašincu: Stariji studenti pomažu mlađim kolegama da spreme ispite - Copyright Mašinski fakultet/NIkola Jokić

veličina teksta

Aa Aa

Grupno spremanje ispita za studente, gde starije kolege pomažu mlađima, postrala je praksa na Mašinskom fakulteta u Beogradu. Uprava je zajedno sa Savezom studenata pokrenula projekat  - studenti mentori još 2016. godine.

Projekat se odvija tako što stariji studenti, koji su određeni predmet položili sa najvišom ocenom, pomažu mlađim kolegama da spreme ispit. Samo tokom januara, ove godine, održano je sedam grupnih priprema kojima je prisustvovalo između 500 i 1.000 studenata. 

Odabir predmeta iz kojih će se održati grupne pripreme obavlja se anketiranjem studenata na zvaničnim stranicama Saveza studenata Mašinskog fakulteta.

Mašinski fakultet/NIkola Jokić

 

"Ovaj vid odabira predmeta daje mogućnost studentima da se direktno izjasne za predmet koji im zadaje najviše poteškoća tokom učenja", navodi se u saopštenju SSMF.

Uprava fakulteta uvela je praksu da na kraju semestra nagradi nesebične predavače, koji su pomogli kolegama u spremanju ispita. Oni dobijaju vaučer u određenoj vrednosti, za kupovinu knjiga u skriptarnici fakulteta. Na taj način mogu da obezbede literaturu za ispite koja je njima potrebna.

"Najbolji pokazatelj da projekat ima smisla i da radimo pravu stvar, jesu poruke zahvalnosti nakon položenog ispita koje dobijamo kada se ispitni rok završi i izuzetna posećenost grupnim pripremama ove godine“, istakli su predavači na projektu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija