Društvo

Temperature iznad proseka i u februaru, od nedelje promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/02/2022

-

09:32

Temperature iznad proseka i u februaru, od nedelje promena vremena
Pristanište - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nastavlja se veoma topao februar, jer se više temperature očekuju i u nastavku meseca, uz manje zahlađenje, ali bez zime na vidiku. Za vikend nešto oblaka i kiše, ali toplo, pa će tako temperatura ići do 19 stepeni Celzijusa, kažu meteorolozi.

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da će u subotu, tokom podneva, našu zemlju zahvatiti oblaci pojačani severozapadnim vetrom, ali i navodi da će uprkos tome temeprature biti više.

"Zbog sporog premeštanja dalje ka jugu, do sredine dana oblaka će biti uglavnom u Vojvodini, a nebo iznad južnih delova zemlje biće vedro sve do večernjih sati. Upravo zbog ovog sporog premeštanja hladnog fronta, maksimalna dnevna temperatura će u centralnoj i južnoj Srbiji biti oko 19, dok će na krajnjem severu živa u termometru dostizati svega 12 stepeni Celzijusa", kaže Gojković. 

Navodi da se, iako će doći do naoblačenja, padavine očekuju tek u večernjim satima, i to prvo na severu. 

"Padavinska zona se u noći između subote i nedelje zadržava u Vojvodini i Beogradu, a u nedelju se premešta dalje ka jugu. Zbog premeštanja kišonosnih oblaka, u Vojvodini dolazi do delimičnog razvedravanja. U nedelju nas očekuje i intenzivan pad temperature", kaže Gojković.

Ovo potvrđuje i meteorolog Đorđe Đurić koji kaže da u nedelju stiže prodor hladnog fronta koji je u sklopu ciklona sa severa Evope.

"U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju se i preko ostalih predela Srbije očekuje prodor još jednog hladnog fronta, u sklopu ciklona sa severa Evrope. Očekuje se naoblačenje sa kišom, a i pored zahlađenja ostaće natprosečno toplo i maksimalna temperatura u nedelju biti će od 8 do 14 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 10 stepeni", kaže Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Od nedelje nestabilni vremenski uslovi

Za početak naredne nedelje, kaže Gojković, zbog južnog vetra koji će duvati u ponedeljak dolazi do blagog otopljenja a temperatura će uglavnom u južnim delovima Srbije dostizati 15 stepeni, dok će na severu biti malo svežije. 

"Vreme će biti oblačno, ali suvo, ali ono neće potrajati jer nam novo naoblačenje sa kišom stiže već u ponedeljak popodne. Oblake nam donosi intenzivan hladan front koji će u utorak uzrokovati jak severozapadni vetar, kišu, na planinama se očekuje sneg, a ponovno zahlađenje doneće nam maksimalnu dnevna temperatura od oko osam stepeni", kaže Gojković i objašnjava da su dinamični i nestabilni uslovi u višim slojevima atmosfere,  posledica postepenog zagrevanja vazduha usled duže obdanice, ali i čestih prodora hladnog, polarnog vazduha iznad Atlantika. 

"Oni uzrokuju formiranje intenzivnih ciklona koji se pod uticajem visinskih vetrova kreću ka Evropi. Sa prodorom vantropskih ciklona na kopno dolazi i do priliva hladnog i vlažnog vazduha koji zapadnoj Evropi donosi dugotrajne i ponekad jake padavine, a do naše zemlje uglavnom stiže relativno oslabljen hladan front, i oblaci koji nose znatno manju količinu padavina", kaže i objašnjava da zbog skoro svakodnevnih prodora novih ciklona u zapadnu i severozapadnu Evropu iznad naše zemlje se smenjuju sunčani i oblačni dani, praćeni kišom i hladnom vazdušnom masom. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Upravo se zbog ovakve atmosferske situacije za narednu nedelju prognozira svakodnevna promena vremena. Tmuran i kišovit dan biće praćen delimičnim razvedravanjem i blagim otopljenjem, a zatim ponovo oblaci, kiša i zahlađenje. Prema trenutnim prognozama tek u drugoj polovini nedelje možemo očekivati nešto više sunčanih i suvih perioda", kaže Gojković.

Đurić takođe kaže da zbog temperatura koje su konstantno znatno iznad proseka za februar, u narednom periodu može da se očekuje naglo pokretanje vegetacije i cvetanje voća, što bi, kaže Đurić, moglo da bude veoma pogubno ukoliko kasnije dođe do jačih zahlađenja i mrazova.

"U narednom periodu očekuje se i naglo otapanje snežnog pokrivača na planinama i problem bi mogao nastati na onima iznad hiljadu metara, dok će i pored otapanja, snežnog pokrivača i dalje biti u većim količinama na planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine. Sneg na planinama do kraja februara očekuje se u subotu i u prvoj polovini sledeće sedmice i to uglavnom iznad 1.000 metara nadmorske visine", rekao je Đurić.

Dodaje da februar i više temperature nisu tipične sada samo na našim prostorima, već gotovo u čitavoj Evropi.

"Ovogodišni februar nije natprosečno topao samo na našem području. već i širom Evrope, pa su tako temperature od Atlantskog okeana do Rusije više i za 7 do 8 stepeni od proseka. Ekstremno toplo februar beleži se i u evropskom delu Rusije, pa su temperature u Moskvi danima iznad nula stepeni Celzijusa, a tako će biti i u narednom periodu", zaključuje Đurić.
 

 

Komentari (0)

Srbija