Društvo

Temperatura danas do 17 stepeni, ali ciklon već večeras donosi kišu - šta nas čeka do kraja nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2022

-

07:12

Temperatura danas do 17 stepeni, ali ciklon već večeras donosi kišu - šta nas čeka do kraja nedelje
Sava promenada - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Po narodnom verovanju danas se sreću zima i leto, i ukoliko današnji dan osvane sunčan zima će se produžiti za još šest nedelja. Ovog jutra bilo je vedro u većem delu zemlje, pa ako je verovati narodnim običajima očekuje nas još hladnih i tmurnih dana, rekla je meteorološkinja Euronews Srbije Ljubica Gojković.

"Ovaj utorak, međutim, biće veoma topao i sunčan. Jugozapadni vetar na visini donosi nam toplu vazdušnu masu sa Mediterana koja će uzokovati da temperatura u većem delu zemlje bude iznad normale za sredinu februara. Otopljenje smo osetili već u ranim jutarnjim satima kada je temperatura bila iznad nule u celoj zemlji. Maksimalna dnevna u svim većim gradovima krataće se oko 15 stepeni Celzijusa. Najhladnije i danas u Negotinu gde se očekuje oko osam, dok će najtoplije biti na zapadu sa skoro 17 stepeni", kaže Gojković.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Dodaje da ovakvo vreme neće potrajati jer nam već u večernjim satima sa zapada i jugozapadu pristižu kišonosni oblaci. 

"Naime, juče je došlo do obrazovanja manjeg ciklona iznad severnog Mediterana koji se pod uticajem jugozapadne struje kreće ka Balkanskom poluostrvu. Ovaj sistem će tokom noći jugozapadnim i centralnim predelima donositi kišu, dok će sever zemlje uglavnom biti bez padavina. U ovim predelima, u sredu, sredinom dana dolazi do delimičnog razvedravanja, dok će se kišonosni oblaci još zadržati na krajnjem jugu Srbije", kaže Gojković.

Kakvo nas vreme očekuje narednih dana?

Za četvrtak Gojković prognozira da će nebo prekrivati visoka i srednja oblačnost koja će uglavnom zaklanjati sunce, a u prepodnevnim satima u Vojvodini su mestimično moguće slabe i padavine. 

"Tokom dana će se smenjivati sunce i oblaci, a uveče nam sa severozapada stiže novo naoblačenje sa kišom. Tokom noći između četvrtka i petka kiša će padati na severu i zapadu, a sa premeštanjem padavinske zone dalje ka jugu u petak tokom dana dolazi do delimičnog razvedravanja u ovim severnijim predelima", rekla je.

Navodi da da osim promenljivog vremena, za petak se prognozira i pojačan severozapadni vetar koji će imati efekat hlađenja. Iako se krajem ove radne nedelje očekuje temperatura oko 12 stepeni Celzijusa, ovaj hladan vetar će činiti da subjektivni osećaj bude kao da je i pet stepeni hladnije od izmerenih vrednosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija