Društvo

Temperatura pada za 10 stepeni - hladan front usred neočekivanih prolećnih dana i - do kada će trajati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/02/2022

-

09:06

Temperatura pada za 10 stepeni - hladan front usred neočekivanih prolećnih dana i - do kada će trajati
Temperatura pada za 10 stepeni - hladan front usred neočekivanih prolećnih dana i - do kada će trajati - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko toplih i sunčanih dana, nalik na proleće, za vikend nas očekuje malo drugačija vremenska situacija, ali početkom naredne nedelje biće i dalje natprosečno toplo vreme bez hladnih dana na vidiku, kažu meteorolozi.

Meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da je do naše zemlje u kasnim večernjim satima pristigao hladan front sa severozapada Evrope koji je doneo pad temperature, oblake i slabe mestimične padavine. Međutim, objašnjava da se oblačnost neće zadržati. Naprotiv, već je u jutarnjim satima dolazi do delimičnog razvedravanja, prvo na severu, a kasnije tokom dana i u ostalim predelima.

"Vreme će, dakle, za dane vikenda biti promenljivo, na severu i zapadu sa više sunčanih perioda, a na jugu i istoku sa nešto više oblaka, ali bez padavina. I ako će doći do razvedravanja, iznad naše zemlje se zadržava hladna vazdušna masa, te će temperatura ponovo biti oko proseka za prvu polovinu februara, dakle do osam stepeni Celzijusa", kaže Gojković.

Ona navodi da s obziromna na to da će nebo tokom noći prekrivati oblaci, doći će do zadržavanja toplote u nižim slojevima atmosfere što će uzrokovati da minimalna dnevna temperatura bude iznad nule, i ako će maksimalna dnevna temperatura biti za skoro 10 stepeni u padu u odnosu na prethodnih nekoliko dana. 

I meteorolog Đorđe Đurić navodi da tokom oba dana vikenda će biti pretežno oblačno vreme, ali i dodaje da će zbog snažnog anticklona sa centrom iznad centralne Evrope vazdušni pritisak biti veoma visok.

"Očekuje se uglavnom suvo. Može doći do slabe kiše u nižim i slabog snega na planinama u subotu u južnim i centralnim predelima Srbije. Severozapadni vetar do kraja dana biće u slabljenju. U noći ka nedelji i tokom nedelje, centar ovog antickkona izmestiće se severoistočno od Srbije i nalaziće se iznad Karpata. Zbog nešto nižeg vazdušnog pritiska iznad Mediterana, nad Srbijom će biti izraženiji gradijent pritiska, pa će u košavskom području u nedelju duvati jugoistočni vetar jak, na jugu Banata ujutro i sa olujnim udarima. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće u Srbiji od 6 do 12 stepeni Celzijusa, u Beogradu do 10 stepeni", napsiao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Kakvo nas vreme očekuje naredne nedelje?

Gojković kaže da nas umeren i povremeno pojačan jugoistočni vetar očekuje još u ponedeljak, a da nam od utorka južno strujanje donosi i osetnije otopljenje.

"Početak naredne nedelje obeležiće vedro i sunčano vreme, a u noći između ponedeljka i utorka ponegde će padati slaba sipeća kiša, dok će na planinama provejavati slab sneg.  Prema trenutnim prognostičkim modela to će biti sve od padavina jer nam polje visokog vazdušnog pritiska, sa centrom iznad Mediterana donosi stabilno vreme", kaže Gojković i dodaje da će tokom cele naredne nedelje biti pretežno sunčano i toplo vreme. Temperatura će uglavnom prelaziti 12 stepeni, a vetar će biti umeren, uglavnom južni i jugozapadni. 

Đurić kaže da, prema trenutnim prognozama, strujanje toplije vazdušne mase se očekuje u drugoj polovini naredne nedelje.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Tada se očekuje snažna aktivnost ciklona sa severa Atlantika. Maksimalna temperatura biće u Srbiji uglavnom od 10 do 15°C. Toplije će biti i na planinama i ne očekuju se značajnije snežne padavine, tako da će se snežni pokrivač smanjivati", kaže Đurić.

Kako je naveo, uprkos višim temperaturama snega će ipak biti na planinama.

"Kako nam se bliži praznik i mnogi će put planina, na Kopaoniku trenutno ima 130 cm snežnog pokrivača, na Zlatiboru 35 cm. Tokom sledeće sedmice i ako se očekuje natprosečno toplo vreme i više nego dovoljna visina snežnog pokrivača očekuje se iznad 1500 metara nadmorske visine, dok bi se na oko 1000 metara snežni pokrivač mogao i otopiti", rekao je Đurić.

Svakako, meteorolozi su saglasni da i ako će vikend biti prohladan i vetrovit, naredne nedelje uživaćemo u pravim prolećnim danima, pa savetuju da maksimalno iskoristite predstojeće dane, jer je ovo doba godine poznato po naglim promenama vremena i iznenadnim prodorima hladne vazdušne mase sa severa Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija