Društvo

"Dedinje 2" danas radi u punom kapacitetu, na programu 21 operacija na otvorenom srcu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2022

-

10:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Počele su da se rade operacije u novoj zgradi Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2", koja je prošle nedelje svečano otvorena. Juče je urađena prva, a predvodio su je poznati vaskularni hirurg prof. dr Božina Radević. Danas je na programu  21 operacija na otvorenom srcu i to će biti najveći broj operacija urađen u Srbiji, ali i u evropskim centrima, u jednom danu.

U novu zgradu "Dedinje 2" uloženo je oko 50 miliona evra, ima najsavremeniju opremu kao ostali svetski centri, prostire se na 14.000 metara kvadratnih, ima 108 bolničkih postelja, četiri operacione sale od kojih je jedna "hibridna", veliku intenzivnu negu sa 25 postelja.

Uprava Instituta htela je da prvu operaciju izvede prof. Božina Radević koji je u Institutu Dedinje pre 27 godina uradio prvu transplantaciju jetre i taj pacijent je živ. Radeviću je juče tokom operacije unutrašnje karotidne arterije asistirao najmlađi specijalista dr Mihailo Nešković.

Pomoćnica direktora Instituta Dedinje prof. dr Aleksandra Nikolić kaže da su na taj način želeli simbolično da predstave smenu generacija. Navodi da je u planu da se danas uradi 21 hirurška operacija na otvorenom srcu, što će biti podvig, jer toliki broj operacija nije urađen još od osamdesetih godina u velikim svetskim centrima.

"Želimo sa novom zgradom da krenemo u rešavanje listi čekanja, jer se zbog korone u prethodne dve godine sve poremetilo", rekla je Nikolić za Euronews Srbija.

Rešavanje listi čekanja

Podseća da je u Institutu Dedinje 2018. godine urađeno oko 2.200 operacija (400- 500 više od prethodnih  godina), 2019. godine imali su više od 2.500 operacija, te su liste čekanja tada svedene na dva do tri meseca. Korona je sve promenila.

Euronews Srbija

 

"U kovidu smo bili limitirani i radili smo sa 50 odsto kapaciteta. Zbrinjavali urgentne pacijente koji odmah moraju u operacionu salu. Međutim, uspeli smo da završimo godinu sa dobrim brojem urađenih operacija", navela je ona i dodala da na listu čekanja stalno stižu novi pacijenti.

Navodi da su i do sada kardiovaskularni bolesnici imali medicinsku uslugu na najvišem nivou, da su "odlično lečeni" i u postojećoj zgradi, ali da su sada povećani kapaciteti, da je konfornije za pacijente, ali i i zdravstvene radnike.

"Sada smo dobili mogućnost da određene službe, koje su bile u jednoj sobici, sada dobiju svoja odeljenja - laboratorija, apoteka, transfuzija. Dobili smo četiri kardiohirurške sale, od kojih je jedna hibridna, intenzivnu negu sa 25 ležajeva, dva odeljenja postoperativne nege i polikliniku", pojasnila je ona.

Medicinski kadar

Na pitanje da li ima dovoljno medicinskog kadra i za novu zgradu odgovara da "imaju program koliko treba da imamo zaposlenih" i da se nada da će do tog broja uskoro doći. 

"Važno je da mladi ljudi prepoznaju Dedinje kao mesto gde žele da nastave dalje svoju karijeru. Velika je stvar ako najbolji studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu zaokruže 'Dedinje 2' kao ustanovu gde bi radili. Kod nas imaju mentorski rad, mentore koji ih vode", rekla je ona.

Euronews/Nataša Jovanović

 

U novoj zgradi "Dedinje 2" nalazi se i Centar za monitoring pacijenata. Iz kontrolne sobe u isto vreme može da se prati 120 pacijenata koji borave kod kuće. Čim se pogorša njihovo zdravstveno stanje aparati to detektuju i signaliziraju zdravstvenim radnicima koji onda pacijentu daju instrukcije šta treba da radi.

"Iz kontrolne sobe pratimo sve vitalne fukcije pacijenta, kako im radi srce, kakav je krvni pritisak, saturacija, meri se broj respiracija (koliko puta su udahnuli i izdahnuli). Imamo 120 aparata, koje pacijenti nose kući, povežemo se sa njima i pratimo ih. Ukoliko nešto nije u redu dobijaju informaciju šta treba da rade, da se jave u prvu zdravstvenu ustanovu ili da se uputi u Institut Dedinje", pojasnila je ona.

Osim izgradnje "Dedinja 2" najavljena je i rekonstrukcija stare zgrade, a zaposleni očekuju da će radovi krenuti uskoro.

"Nadam se što skorije, jer nama su stara i nova zgrada jedna celina. Nova zgrada nosi ono što postojeći objekat nije imao. I u staroj zgradi sve treba dovesti kao što je u novoj zgradi.  Nadam se da će to krenuti u septembru ili oktobru", zaključila je Nikolić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija