Društvo

Korona presek: Manje od 2.000 zaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija:

19/03/2022

-

16:00

Korona presek: Manje od 2.000 zaraženih
Korona presek: Manje od 2.000 zaraženih - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 12.761 osoba, od čega je pozitivno njih 1.868. Preminulo je 14 osoba. Na respiratore je priključeno 46 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 888 osoba.

Podsetimo, u Srbiji je juče testirano 14.946  ljudi, od čega je bilo pozitivno 2.076. Preminulo je 15 osoba.

 

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović kaže da se epidemiološka kriva u Srbiji zaravnila na nešto više od 2.000 inficiranih na dnevnom nivou, da se "blagi skokovi i padovi" broja zaraženih mogu očekivati narednih dana, a da ulazak u mirniji period predstoji početkom aprila.

Smatra da Srbiji ne preti opasnost od deltakrona (kombinacije omikrona i delta soja) jer delta soj skoro da se više ne registruje, već je dominantan omikron, a ima i "stelt omikrona". Ne isključuje mogućnost da ta hibridna varijanta korone "uđe" u zemlju iz inostranstva jer je potvrđena u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj. Apeluje na vakcinaciju, posebno starijih i osobama sa narušenim imunitetom.

"Podaci iz sveta i Evrope govore da su u cirkulaciji delta, delta plus varijanta virusa korona, zatim omikron i stelt omikron. Sve su to sojevi koji su opasniji od običnog omikrona. Zato je i dalje važna vakcinacija jer će da smanji mogućnost teških komplikacija", naveo je on za Euronews Srbija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija